biznis
0

Kurs dolara prema jenu najviši u posljednjih pet mjeseci

NINA
Dolar je u današnjem poslovanju na svjetskim deviznim berzama dospio na najveću razinu prema jenu za posljednjih pet mjeseci, budući da je tržište posumnjalo da je Japan intervenirao na tržištu da bi zaustavio rast svoje valute.

Pretpostavka da je Banka Japana intervenirala na tržištu prodajom jena za dolare pogurala je dolar na 112,32 jena - najveća razina od kraja septembra prošle godine.

Euro se, također, približio osmomjesečnom maksimumu prema japanskoj valuti, pa je danas iznosio 138,69 jena.

Dolar je u podnevnom poslovanju na tržištu u Londonu vrijedio 1,2362 eura, nakon što je poslije manje povoljnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u krajem prošle sedmice pao na 1,2432 za euro.

Vjeruje se da je Japan, da bi zaštitio izvoznu orijentiranu privredu, ove godine utrošio na tržišne intervencije najmanje 10 milijardi jena (89,15 milijardi dolara), prema 20 milijardi jena u cijeloj 2003., što je već bila rekordna razina.

Najnovije izvješće pokazuje da je broj zaposlenih u SAD-u u februaru povećan za svega 21.000, prema očekivanih 125.000, pa je to umanjilo izglede da kamatne stope budu povećane ove godine.

Iako je vrijednost dolara porasla s rekordno niske razine od 1,2927 eura polovinom februara, na 1,2056 eura prošle sedmice, analitičari se pitaju ima li američka valuta prostora za daljnji rast ili će se vratiti silaznom trendu.