biznis
33

Kupujmo domaće!

avaz.ba
Želite li da vi ili vaši roditelji dobijate plaće ili penzije? Onda u prodavnici pogledajte gdje je to što kupujete proizvedeno.

Marketinška akcija devet bh. firmi "Kupujmo naše" vjerovatno je jedna od najvažnijih stvari u ekonomiji naše zemlje. Ekonomisti upozoravaju da BiH trenutno ima manji bruto nacionalni proizvod od Albanije, a predstavnici međunarodne zajednice gotovo svakodnevno prstom upiru na ogroman vanjskotrgovinski deficit.

Zašto je važna ova akcija "Kupujmo naše"? Jednostavno, riječ je o jedinom mogućem načinu da se zaštiti domaća proizvodnja, te poveća bruto nacionalni proizvod i smanji trgovinski deficit koji prijeti da nas - bukvalno - uništi. Doduše, i prije ove akcije bilo je poziva za zaštitu domaće proizvodnje. Nažalost, svi ti zahtjevi - i pored plemenitog cilja - bili su potpuno nerealni.

U posljednje vrijeme često se pozivalo u isto vrijeme na "zaštitu domaće proizvodnje" i na "otvaranje drugih tržišta za proizvode iz BiH". Ne treba biti baš pretjerano lucidan pa shvatiti da je nemoguće istovremeno tražiti otvaranje drugih tržišta za robu iz BiH i pritom pozivati na zaštitu domaće proizvodnje putem carinske politike.

Osim toga, BiH je prihvatila liberalan režim uvoza robe, što je dijelom i zahtjev EU i Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a što, s druge strane, znači da naša zemlja nema pretjerane mogućnosti da kroz režim vanjske trgovine štiti domaću proizvodnju. Dakle, ostaje jedino mogućnost povećanja prodaje domaće robe. Zbog toga je akcija "Kupujmo naše" važna za bh. ekonomiju. S njom će se možda formirati kolektivno stanje svijesti o potrebi kupovine naših proizvoda.

Želite li da vi, vaši roditelji ili vaša rodbina u BiH dobija plaće ili penzije? Onda u prodavnici pogledajte gdje je to što kupujete proizvedeno. Ako odaberete proizvod s etiketom "Proizvedeno u BiH", bit će i plaća, penzija i novca za socijalnu pomoću. U suprotnom - neće. Mi smo sada na potezu.

Eldar DIZDAREVIĆ (AVAZ)