Razvijena djelatnost
52

Kupovina knjiga je važan ekonomski faktor Beča

B. R.
Ilustracija: Myriam Zilles Unsplash
Ilustracija: Myriam Zilles Unsplash
Svjetski dan knjige, kojeg je UNESCO proglasio 1995. godine, obilježava se 23. aprila kao simbolični dan u svjetskoj književnosti. Taj dan su 1616. preminuli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a kupovina knjiga u Beču je važan ekonomski faktor.

Ukupna prodaja knjiga u austrijskim knjižarama prošle godine je bila 4,2 posto veća nego prethodne godine. Čak je i godina prije pandemije 2019. premašena sa 0,4 posto, i to uprkos činjenici da je maloprodaja u 2021. pala za 1,8 posto, saopćili su iz Grada Beča.

Međutim, internet kupovina knjiga je podržala ukupnu prodaju, posebno za vrijeme zatvaranja (lockdowna). Većina Austrijanaca svake godine kupi šest do sedam knjiga, 26 posto kupaca radije odlazi u knjižaru, dok 17 posto knjige kupuje isključivo online. Preostalih 57 posto kupaca kupuje i online i u knjižarama.

U Beču postoji ukupno 135 stacionarnih knjižara i 20 antikvarijata, a broj aktivnih izdavača iznosi 655. Na svakih 14.100 stanovnika Beča dolazi jedna knjižara. Poređenja radi, u Berlinu jedna knjižara snabdijeva 15.900 ljudi.

Knjižare i izdavači u Beču zapošljavaju 3.760 ljudi, uključujući i honorarne radnike. Industrija knjiga i medija dio je kreativne ekonomije, koja čini 11 posto svih kompanija. Svaki drugi euro u ovom sektoru ostvaruje se u Beču, a ekonomski rezultat odgovara turističkom, saopćile su gradske vlasti.