{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kupci u H&M-u za stare stvari dobijaju popust na kupovinu

F
4.3.2013. u 09:00
0
10
Kupci u H&M-u za stare stvari dobijaju popust na kupovinu
0
Kupci u H&M-u za stare stvari dobijaju popust na kupovinu
Kupci švedskog modnog lanca H&M od februara mogu u prodavnice ove modne kuće donositi stare stvari od tekstila, piše Deutsche Welle.
Kupci za staru odjeću dobijaju kupon za popust na nove stvari. Ova akcija se provodi širom svijeta, a u Njemačkoj je trenutno uključeno 80 trgovina.

Svake godine tone tekstila se baca u smeće i završava na deponijama. Međutim i do 95 posto ovih odjevnih predmeta se može ponovno nositi ili reciklirati, kažu u H&M-u.

"Mi našim kupcima želimo ponuditi jednostavan način da se riješe svoje stare odjeće. Dugoročno, imamo viziju da od starog ponovno napravimo novo", rekla je glasnogovornica H&M-a.

Ona objašnjava da će prikupljena odjeća prvo biti skladištena po trgovinama, a da će je potom partnerske kompanije prikupljati i odvoziti na sortiranje, prema različitim kriterijima. Odjeća koja je još uvijek za nošenje, prodavat će se kao rabljena roba. Tekstil, koji više nije za nošenje, biti će pretvoren u krpe za ribanje ili će se koristiti za proizvodnju izolacijskih materijala.

Prihodi bi se akumulirali za socijalne projekte i istraživanja o temi recikliranja.

"Dugoročno, cilj nam je da se postigne zatvoreni krug, od proizvodnje do recikliranja", kažu u H&M-u.

Kritičari ukazuju da akcija nije nastala samo iz brige za životnu sredinu jer će kupci ovim biti potaknuti da dođu u trgovinu i da za nagradni popust od 15 posto kupe nešto novo, popust se dobija za svaku vrećicu sa starom odjećom.

Donacije odjeće u saradnji s firmama su kontroverzne, jer mnoge od reciklaže pokreću pravi posao.

"Po toni stare odjeće može se zaraditi oko 250 eura. Zbog toga, pored firmi, u tom poslu je i sve veći broj općina ", objašnjava Dieter Schulz iz njemačkog Crvenog krsta.

Samo u Njemačkoj godišnje se nakupi oko milion tona stare odjeće. To znači da po kontejnerima leži 250 miliona eura.

No, ova akcija H&M-a je tek počela i za sada su kupci neobaviješteni. To će se vjerojatno uskoro promijeniti. H&M je namjerno relativno neupadljivo pored dizala postavio kante na kojima piše H&M – svjesno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: