{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KS: Vanjskotrgovinski deficit premašio 1,5 milijardi KM

F
24.9.2012. u 16:01
0
0
KS: Vanjskotrgovinski deficit premašio 1,5 milijardi KM
0
KS: Vanjskotrgovinski deficit premašio 1,5 milijardi KM
Deficit privrede Kantona Sarajevo u robnoj razmjeni s inozemstvom za sedam mjeseci ove godine iznosio je milijardu i 594 miliona KM, podaci su Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS).
Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Kantona Sarajevo u prvih sedam mjeseci 2012. ostvarena je u iznosu od dvije milijarde i 446 miliona KM što je za 1 posto više nego u istom periodu 2011.

Taj obim razmjene predstavlja blizu trećine ukupne vanjskotrgovinske razmjene Federacije BiH, odnosno 18,4 posto vanjskotrgovinske razmjene BiH. Vodeći partneri u vanjskotrgovinskoj razmjeni Kantona Sarajevo i dalje su Hrvatska, Njemačka i Slovenija.

Ukupan izvoz Kantona, u posmatranom periodu, manji je za 7,2 posto i iznosi 426 miliona KM, što je 13,9 posto izvoza FBiH, odnosno 9,3 posto izvoza ostvarenog iz BiH.

Istovremeno, ukupan uvoz veći je za 2,9 posto i iznosi dvije milijarde i 20 miliona KM što je više od trećine uvoza Federacije BiH i 23,2 posto uvoza zemlje.

Za razliku od izvoznih rezultata, Kanton Sarajevo je i dalje na vodećoj poziciji po ostvarenoj vrijednosti uvoza u odnosu na druge kantone u Federaciji BiH. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom na nivou Kantona je vrlo niska i iznosi 21,1 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: