{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krugman: Kipar treba odmah da napusti eurozonu

S
27.3.2013. u 16:47
0
3
Krugman: Kipar treba odmah da napusti eurozonu
0
Krugman: Kipar treba odmah da napusti eurozonu
Kipar bi, s obzirom na aktuelnu krizu, trebalo da izađe iz eurozone, ocijenio je danas Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine.
"Kipar bi trebalo da odmah napusti eurozonu. Razlog je jednostavan: ostati u eurozoni znači trpjeti nevjerovatan pritisak koji će trajati godinama, dok će zemlja pokušati da pokrene novi bankarski sektor. Napuštanjem eurozone i dozvoljavanjem pada nove monete, Kipar će ubrzati ovu reorganizaciju", napisao je Krugman na svom blogu na sajtu "New York Timesa".

Krugman je podsjetio na činjenicu da je ova država imala samo dva sektora koja su bila namijenjena izvozu - banke i turizam, a da je sada bankarski sektor praktično prestao da postoji.

On je naveo i da je međunarodna trojka kreditora (Evropska centralna banka, EU i MMF) insistirala na uvođenje pooštrenog programa štednje, iako budžetski pokazatelji Kipra nisu katastrofalni.

Krugman smatra da bi pad nove kiparske valute izazvao "turistički bum" i ohrabrio zemlju da traži nove sektore orijentisane ka izvozu, uključujući poljoprivredu.

Dobitnik Nobelove nagrade priznaje da Kipar, čija ekonomija ne predstavlja ni 0,2 posto od bruto nacionalnog dohotka eurozone, bez sumnje neće napustiti euro zbog političkih razloga.

"Mislim da će se kiparski lideri bojati da skoče u nepoznato izlaskom iz eurozone", naveo je američki ekonomista.

On je dodao da je razlog i to što prisustvo u zoni predstavlja čast.

"Međutim to bi bila dobra odluka", zaključio je Krugman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: