ILO
0

Kriza više ugrožava radna mjesta muškaraca

FENA
Svjetska ekonomska kriza u zemljama Zapada zasad više ugrožava radna mjesta muškaraca nego žena, saopćila je u četvrtak Međunarodna organizacija rada (ILO).

Stopa nezaposlenosti muškaraca u razvijenim je zemljama u 2008. povećana za 1,1 posto - na 6,6, dok je ženska nezaposlenost povećana za 0,8 posto - na 6,8, prenosi agencija Reuters.

U 2008. je smanjen jaz među spolovima u nezaposlenosti, ali samo zato što se položaj muškaraca na tržištu rada pogoršao više nego položaj žena, ističe ILO.

U izvještaju o globalnim trendovima zaposlenja, kao objašnjenje se navodi da muškarci čine dvije trećine ili više radne snage u oblastima najviše pogođenim ekonomskom krizom – rudarstvu, industriji, energetici, građevinarstvu, transportu...

S druge strane, žene u razvijenim zemljama čine dvije trećine ili više radne snage u oblastima obrazovanja, zdravstva i socijalnih usluga, koje su "makar na kratak rok" manje pogođene ekonomskom krizom.

U Sjedinjenim Državama, gdje je agresivno nuđenje hipotekarnih kredita izazvalo krizu koja se proširila po svijetu, između jula i decembra prošle godine nezaposlenost muškaraca povećana je za 1,7 procenata, a žena za 1,1 posto.

Na cijeloj teritoriji SAD-a broj zaposlenih muškaraca opao je za 2,3 miliona, a žena za 0,6 miliona.

U Francuskoj je zabilježen sličan trend - nezaposlenost među ženama je u drugoj polovini prošle godine povećana za 0,1 posto, a među muškarcima za 0,7 posto.

Širom svijeta brojne kompanije su ukinule na stotine hiljada radnih mjesta, odgovarajući na ekonomsku krizu koja je smanjila tražnju potrošača, promet robe i proizvodnju.

Prema prognozi ILO-a, produžena, široko rasprostranjena kriza dovest će do daljnjeg opadanja zaposlenosti širom svijeta, a imat će i znatan negativan uticaj na žensku radnu snagu u nekim regijama, kao što su latinoameričke i karipske zemlje.

Zasad su, ipak, gubitku posla najizloženiji muškarci koji rade skraćeno ili nisu prijavljeni, konstatira ILO.