Velika Britanija
0

Kriza prepolovila broj milionera

FENA
Broj milionera u Velikoj Britaniji je prepolovljen, zbog krize koja je izazvala pad vrijednosti nekretnina i akcija, objavio je u četvrtak Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEDI).

U Britaniji je ostalo 242.000 milionera, u poređenju sa 489.000 u 2007. godini. Nestanak s liste najbogatijih je u gotovo 70 posto slučajeva povezan sa strmoglavim padom premija u jednom od najvećih finansijskih centara svijeta - London Cityju, naveo je CEDI.

U 2006. godini, kada na svjetskom ekonomskom horizontu još nije bilo oblaka koji bi najavili krizu, eksperti centra su predviđali da će do 2010. godine u Britaniji biti 760.000 milionera, a do 2016. godine čak milion pojedinaca s milionerskim bogatstvom. Ovako optimistična predviđanja bila su bazirana upravo na rastu vrijednosti nekretnina i prihoda od akcija kompanija koje se kotiraju na londonskoj berzi.

Smanjenje bogatstva u Britaniji očigledno se odrazilo i na prošlog mjeseca objavljenu listu najimućnijih osoba koju sastavlja list Sandy Times. Hiljadu najbogatijih stanovnika Velike Britanije je prošle godine, zbog globalne ekonomske krize, izgubilo oko 155 milijardi funti (235 milijardi dolara). Oni sada raspolažu sa 258 milijardi funti, prema 413 milijardi prije godinu dana.

Broj milijardera u Ujedinjenom kraljevstvu je za proteklih 12 mjeseci smanjen sa 75 na 43, prenosi ruska agencija Itar Tass.

I dalje najbogatiji stanovnik Britanije, vlasnik imperije, čelični gigant, milijarder indijskog porijekla Lakshmi Mittal je, kako ocjenjuje "Sandy Times", zbog krize izgubio 10,8 milijardi funti, čime se njegovo bogatstvo smanjilo za 61 posto.