{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kriza odlučujući trenutak za svjetsku privredu"

F
FENA
17.10.2008. u 18:21
0
1
"Kriza odlučujući trenutak za svjetsku privredu"
0
"Kriza odlučujući trenutak za svjetsku privredu"
Foto: AP
Sadašnja finansijska kriza je odlučujući trenutak za svjetsku privredu i zbog toga bi trebalo naći globalna rješenja kako bi se problemi otklonili, naveo je britanski premijer Gordon Brown u autorskom tekstu za dnevnik Washington Post od petka.
Brown se založio i za stvaranje novih pravila u svjetskoj privredi i promjenu uloge koju u globalnoj ekonomiji treba da imaju Međunarodni monetarni fond (IMF) , Svjetska banka (WB) i Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

"Danas je kao i ranije neophodno određeno međunarodno vizionarstvo da bi se odgovorilo na krizne izazove u različitome vremenskom razdoblju", ocijenio je Brown.

"Ovo je odlučujući trenutak za svjetsku ekonomiju", precizirao je britanski premijer, čija je vlada početkom ove sedmice uložila 37 milijardi funti sterlinga u otkup akcija triju domaćih banaka koje su se suočile s kolapsom.

Brown je kazao da globalne finansijske institucije stvorene nakon Drugoga svjetskog rata više nisu u stanju odgovoritri zahtjevima savremene ekonomije. "Institucije treba da budu reorganizirane u skladu s novom erom u kojoj postoji globalna, a ne nacionalna, konkuretska i otvorena, a ne zatvorena ekonomija", objasnio je šef britanske vlade.

Svjetski lideri bi, prema ocjeni Browna, trebalo da se uhvate ukoštac s osnovnim uzrocima krize, tako da "naredna faza bude ponovna izgradnja međunarodnoga finansijskog sistema".

Kao najvažnije zadatke u pravljenju osnova za normalno funkcioniranje globalnoga finansijskog sistema Brown je naveo uspostavljanje posebne - superkontrole u radu finansijskih organizacija, izradu novih općih pravila poslovanja, veću odgovornost prilikom određivanja kompenzacija za rukovodeće ljude kompanija.

Usvajanje i primjena navedenih mjera su neophodni, smatra Brown, da bi se pristupilo potpunoj obnovi međunarodnih finansijskih instituticija i napravio "djelotvoran sistem ranog upozorenja (u slučaju negativnog razvoja situacije) u svjetskoj ekonomiji".

On je također ocijenio kako bi svjetski čelnici trebalo da rade na postizanju novoga globalnog trgovinskog sporazuma i istovremeno odbace protekcionizam.

"Ne postoji samo britansko, samo evropsko ili samo američko rješenje za današnje probleme. U tome smo sada svi zajedno i možemo samo zajedno riješiti ovu krizu", ocijenio je Brown u tekstu za Washington Post.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: