"Unija veterana"
0

Kritično stanje u jednoj od najprestižnijih bh. kompanija

FENA
Jedinstvena organizacija boraca "Unija veterana" - Sekcija "Energoinvest" d.d. Sarajevo pozvala je danas članstvo svih boračkih udruženja u Federaciji BiH te cjelokupnu javnost da joj se pridruže u odbrani jedne od najprestižnijih kompanija u državi BiH.

U saopćenju za javnost ove organizacije podsjeća se da se već više od šest mjeseci vodi bitka oko prinudnog izvršenja sudske predsude "Union banke" prema "Energoinvestu" d.d. u iznosu od 17 miliona KM.

Ističe se da su organi "Union banke" ovih dana odlučili da presudu Suda za predratna kreditna zaduženja stave u izvršenje, čime su blokirani svi računi "Energoinvesta".

"Svi dosadašnji napori i naši prijedlozi u dogovorima s Vladom Federacije o sukcesivnom izmirenju duga su odbijani. Ovim činom nastupaju nesagledive i razorne posljedice za opstanak kompanije. Dovedena je u pitanje sudbina više od 300 demobiliziranih boraca i RVI, 900 zaposlenika i oko četiri hiljade članova njihovih porodica", navodi se u saopćenju.

U organizaciji stanje u kompaniji nazivaju šokantnim i dramatičnim.

"Borci jedinstveno poručuju: Mi smo ovu kompaniju branili i znat ćemo je ponovo odbraniti. Nju smo gradili prije rata, odbranili u ratu, uništenu i razrušenu obnovili i ona pripada njenim zaposlenicima. Spremni smo koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da bismo zaštitili ugled i opstanak svoje kompanije", zaključuje se u saopćenju.