Zasnovana na hit seriji
46

Kriptovaluta Squid pala na nulu nakon krađe dva miliona dolara od investitora

N. C.
Digitalnom valutom zasnovanom na popularnoj Netflixovoj seriji "Squid Game" se trguje po cijeni od nula dolara nakon što su je njeni kreatori unovčili, efektivno ukravši procijenjenih 2,1 milion dolara od investitora.

Prema CoinMarketCapu, kriptovaluta, prikladno nazvana Squid, porasla je na čak 2.861 dolar prije nego što je u ponedjeljak pala na 0 dolara.

Prevara, koju je prijavio Gizmodo, naziva se "povlačenje tepiha". To znači da kreatori kriptovaluta unovčavaju svoje novčiće u zamjenu za pravi novac, brzo devalvirajući vrijednost kriptovaluta.

Prije ovoga tržišna kapitalizacija kriptovaluta bila je nešto više od dva miliona dolara, prema CoinMarketCapu.

Squid je naplaćen kao token koji se može koristiti za novu online igru ​​inspirisanu popularnom serijom na korejskom jeziku, koja se zasniva na smrtonosnom turniru dječijih igara.

Gizmodo je ukazao na brojne znakove da je riječ o prevari, uključujući njegovu sada nestalu web stranicu koja je puna pravopisnih grešaka. Još jedna crvena zastavica: Investitori mogu kupiti - ali ne i prodati - Squid.

CoinMarketCap je također upozorio potencijalne investitore da je Squid vjerovatno prevara, upozoravajući da "budu krajnji oprezni" ako kupe kriptovalutu.

"Squid Game", distopijska izmišljena drama, postala je Netflixova najbolja serija na globalnom nivou. Kompanija je ranije ovog mjeseca navela da ju je pogledalo 111 miliona naloga od njenog debija u septembru, što je čini "najvećom" serijom kompanije ikada.

Netflix (NFLX) je prošle sedmice naveo da nije povezan s kriptovalutom i odbio je dalje komentirati.