biznis
0

Kreditni sporazumi s Razvojnom bankom Vijeća Evrope

FENA
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Dragan Vrankić prisustvovao je danas u Parizu u sjedištu Razvojne banke Vijeća Europe (Council of Europe Development Bank-CEB) potpisivanju Ugovora o odobravanju globalnih pozajmica bankama u okviru grupacije Hypo Alpe Adria Bank u Bosni i Hercegovini te je potpisao mjenicu (CEB) na iznos nove tranše kredita u iznosu od 3,3 miliona eura za rehabilitaciju zdravstvenog sektora u BiH, od ukupno 14 miliona dolara.

Vijeće ministara BiH je, koncem prošle a Izvršni odbor CEB-a početkom ove godine, odobrilo globalne pozajmice Hypo Alpe Adria bank Mostar d.d. - 20 miliona eura, Hypo Alpe Adria Bank Banja Luka d.d. - 20 miliona eura i Hypo alpe Adria Leasing d.o.o. Sarajevo - 10 miliona eura.

Radi se nezavisnoj kreditnoj liniji CEB-a, iz njenih likvidnih sredstava, koja će zajedno s vlastitim sredstvima Hypo Alpe Adria Bank BL i Mostar i HYpo Leasing d.o.o. Sarajevo u omjeru 50: 50 posto, omogućiti financiranje malih i srednjih privatnih i javnih poduzeća u oba entiteta kroz njene filijale u BiH. Kriteriji za dodjelu kredita i cjelokupan kreditni rizik određuje i snosi Hypo Bank. Takve vrste ugovora nisu vezane za kreditno zaduživanje ili izdavanje jamstva od države BiH.

Ministar Vrankić je, nakon potpisivanja ugovora, istaknuo da CEB ima značajnu ulogu u zemljama regije, posebno zemljama koje se nalaze u tranziciji ka Evropskoj uniji, kakva je i BiH. Dodao je da je Banka svojim programom i djelovanjem pomagala i pomaže BiH iz oblasti: socijalnog sektora, obnove infrastrukture, stvaranja i očuvanja radnih mjesta, zaštite okoliša, zdravstva.

Naglasio je i da članstvo BiH u CEB-u daje mogućnost za provođenje aktivnosti financiranja projekata i operacija , nevezanih za kreditno zaduženje države, a poboljšat će konkurentnost nacionalne ekonomije i cjelokupnu makroekonomsku sliku BiH, saopćeno je iz Ministarstva financija BiH.