Alan Greenspan
0

Kreditni cunami koji se dešava jednom u stoljeću

FENA
Svjedočenje Alana Greenspana, kao jednog od najpoznatijih direktora Centralne banke u ukupnoj američkoj historiji, željno je očekivano.

Govoreći članovima Nadzornog odbora Zastupničkog doma Kongresa, bivši šef federalnih rezervi je izrazio šokiranost sadašnjom krizom na američkom tržištu novca.

"Ispostavilo se da je kriza mnogo dublja od bilo čega što sam mogao zamisliti. Sudeći prema dosadašnjim štetama u oblasti finansija, ja ne vidim kako možemo izbjeći značajan porast nezaposlenosti", rekao je Greenspan.

Predsjednik kongresnog odbora Hanry Waxman je sugerirao da je Greenspan, kada je odbio dodatnu regulaciju, doprinjio praksi neodgovornog davanja kredita koja je dovela do krize.

Predugo je u Washingtonu prevladavalo mišljenje da tržište zna najbolje, rekao je Waxman.

Neki kritičari okrivljuju Greenspana za krizu na tržištu kuća jer je dozvolio niske kamate. Mada je branio svoju finansijsku politiku, on je prihvatio dio krivice.

"Pogrješio sam pretpostavljajući da je vlastiti interes organizacija, posebno banaka i drugih finansijskih institucija, najbolji u zaštiti dioničara i samih kompanija", rekao je Greenspan.

Jedan od rezultata takve greške je dodatno gubljenje poslova. Iz Ministarstva rada su saopćili da su u prošloj sedmici zahtjevi za pomoći nezaposlenih porasli za 15 procenata.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino priznaje da je trenutna ekonomska slika priličito siva, te da je zato još važnije da se što prije počne primjenivati finansijski paket vrijedan 700 milijardi dolara.

"Mi vidimo da smo na klimavom putu u oblasti zapošljavanja i u sljedećoj sedmici ne očekujemo dobre brojeve kada je riječ o ukupnom društvenom proizvodu. Naredni kvartal će također biti težak, rekla je Perino.

Ekonomisti kažu da je stabilno tržište kuća ključno u odmrzavanju kredita koje je dovelo do poremećaja na sadašnjem tržištu, javio je Glas Amerike.

A Greenspan predviđa da se cijene kuća u Americi neće stabilizirati još za nekoliko mjeseci.