biznis
0

Kratkoročne obaveze "Pošta RS-a" veće od tekuće imovine

FENA
“Pošte RS” su na kraju prošle godine imale kratkoročne obaveze veće od tekuće imovine tog preduzeća i to za 8.086.030 KM.

"Ova činjenica ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u sposobnost ovog preduzeća da posluje po načelu stalnosti poslovanja", upozoreno je u izvještaju nezavisne revizije o radu “Pošta RS” u prošloj godini.

Rukovodstvo “Pošta”, međutim, smatra da će, uz podršku osnivača, osigurati neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

Ovo preduzeće za poštanski saobraćaj u RS-u revizori su upozorili da ne posjeduje dokaze o vlasništvu na određenim nekretninama evidentiranim u poslovnim knjigama.

Postupak usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stanjem u zemljišnim knjigama i katastru je u toku.

Ukazano je i da procijenjena vrijednost sudskih sporova koji se na dan 31. decembra 2014. godine vode protiv “Pošta RS-a” iznosi 3.558.568 KM.

"Iznosi konačnih gubitaka po osnovu sudskih sporova mogu biti uvećani po osnovu obračunatih zateznih kamata do datuma okončanja sporova, odnosno do datuma konačnih isplata po sporovima", navedeno je u izjaštaju revizorske kuće “Confida” o radu "Pošta RS-a", a koji je objavljen na Banjalučkoj berzi.

Broj zaposlenih u “Poštama RS”, na kraju 2014. godine je bio 2.263, od čega 2.204 radnika s ugovorom o radu na neodređeno, a 40 s ugovorom o radu na određeno vrijeme i 19 pripravnika.