biznis
0

Kratak i probitačan fiskalni poticaj britanskoj ekonomiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sve britanske novine na naslovnim stranicama u ponedjeljak objavljuju tekstove posvećene "predbudžetskom izvještaju" koji će britanski ministar finansija danas podnijeti donjem domu parlamenta.

Na unutrašnjim stranicama listova nalazimo komentare i analize mogućih mjera koje će Alistair Darling uvesti ne bi li udahnuo malo života u posustalu ekonomiju.

Današnji predbudžetski izvještaj bit će od velikog značaja za britansku privredu i za budućnost vlade Gordona Browna, piše Financial Times.

Britanski premijer i njegov ministar finansija Darling će, prema očekivanjima lista, predložiti kratak i probitačan fiskalni poticaj ekonomiji u cilju jačanja potrošnje i sprečavanja da privreda sklizne u još dublju krizu.

Da li će mjere uspjeti ili ne, u izvjesnoj mjeri će zavisiti i od toga da li će druge vodeće ekonomije povući sličan potez, primjećuje Financial Times i dodaje da bi vrijednost poticajnih mjera morala iznositi barem 1,5 posto bruto nacionalnog proizvoda da bi one bile kredibilne.

Ministar Darling će također morati da ukaže i na put povratka strožoj fiskalnoj politici. Bit će teško izabrati pravi trenutak za to, jer će se opozicija neminovno buniti ukoliko buduća povećanja poreza budu tempirana za poslije parlamentarnih izbora, naročito ako ih Gordon Brown raspiše prije roka, zaključuje Financial Times.