biznis
0

Kralj Abdullah II pozvao na mir na Svjetskom ekonomskom forumu Bliskog istoka

FENA
Jordanski kralj Abdullah II otvorio je u petak Svjetski ekonomski forum Bliskog istoka pozivajući svjetske čelnike da pomognu u prekidu nasilja na Bliskom istoku te da grade ekonomiju za "sutrašnji mir".

"Ova godina predstavlja zgodnu priliku za prekid nasilja, za stvaranje mira, za izgradnju sutrašnje ekonomije u regionu", rekao je on na otvaranju foruma koji se održava u Shunehu, na Mrtvom moru.

"Arapske zemlje treba da rade na pravednom rješavanju izraelsko-arapskog sukoba", rekao je on, pozivajući se na arapsku mirovnu inicijativu pokrenutu 2002. a reaktiviranu na arapskom samitu u Rijadu u martu, za rješenje s Izraelom.

"Za Palestince, to ne može čekati. Nedostatak mira i stalna okupacija su uništili njihove živote", naglasio je on, dok se međupalestinsko nasilje nastavlja, a Izrael se upušta u zračne napade na Pojas Gaze.

"Ova situacija je uzrokovala siromaštvo, neuhranjenost, frustracije i radikalizaciju", dodao je on.

Od 325 miliona stanovnika u arapskom svijetu, više od 200 miliona su mlađi od 24 godine, rekao je kralj, tražeći otvaranje novih radnih mjesta, razvoj ekonomije, obrazovanje i infrastrukture te rješenja za zaštitu okoline i vodnih resursa, koji postaju sve rjeđi.

"Došlo je vrijeme kada treba prestati misliti na mir kao kraj sam po sebi, treba početi misliti na mir kao početak novih prilika za narod u ovom regionu, rekao je kralj.