biznis
0

Krajem maja potpisivanje ugovora vlade RS-a i "Strabaga"

FENA
Kraj maja je termin kada bi Vlada Republike Srpske i austrijska kompanija "Strabag" trebalo da potpišu ugovor o koncesiji za finansiranje, projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje mreže autoputeva u RS-u, najavio je danas premijer Milorad Dodik.

Datum potpisivanja ugovora je, kako je naveo, najvjerovatnije 26. maj, a pregovori o ovom projektu vrijednom oko tri milijarde eura su u završnoj fazi.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da bi u prvoj sedmici marta trebalo da počnu radovi, s ranije dogovorenim izvođačima, na izgradnji dionice autoputa od aerodroma Banja Luka do Gradiške, a trebalo da budu okončani do kraja 2009.

"Tu dionicu, čija je cijena oko 200 miliona eura za što su osigurani krediti EBRD-a, Vlada RS-a će unijeti u novo preduzeće 'Autoputevi' kao podlogu i garanciju koncesionarima na izgradnji ostalih autoputeva", pojasnio je entitetski premijer.

On je potvrdio da je s hrvatskim vlastima postignut dogovor o odnosima u vezi s izgradnjom dodirne saobraćajnice i mosta na Savi, te daljnje izgradnje autoputa do Okučana.