Raspada li se brend?
1

Kraj ere za Topshop, maloprodajni gigant zatvara sve svoje prodavnice u SAD-u

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stigao je kraj ere za Topshop. Omiljeni evropski maloprodajni gigant je najavio kako će zatvoriti sve svoje prodavnice širom Sjedinjenih Američkih Država.

Time će se novozatvorene prodavnice priključiti grupi od više od 200 trgovina u Velikoj Britaniji koje je Topshopova matična kompanija Arcadia Group zatvorila u protekle tri godine.

Prema pisanju BBC-ja, Topshop zatvara svoje američke lokacije u nadi da će spriječiti raspad brenda i izbjeći ulazak u administraciju, što znači da će kompanija biti privremeno prebačena na drugu osobu koja istražuje situaciju i provjerava da li se preduzeće može spasiti ili je vrijeme da se ugasi.

Zatvaranje prodavnica sigurno će ugroziti stotine zaposlenih ljudi.

Ian Grabiner, izvršni direktor Arcadia Groupa kaže za BBC da je ovaj potez bio izuzetno težak, ali neophodan.

Ove vijesti dolaze samo nekoliko mjeseci nakon što je Beyonce, koja je svoju liniju Ivy Park prodavala isključivo u Topshopu, prekinula veze s ovom kompanijom usljed optužbi o seksualnom uznemiravanju protiv predsjednika Topshopa Philipa Greena.

Otkako je objavila svoj raskid s britanskim trgovcem, Beyonce je ostvarila partnerstvo s Adidasom.

Ipak, ima i nekih dobrih vijesti. Topshop i Topman i dalje će prodavati svoje proizvode putem online trgovine i maloprodajnih partnera, uključujući i Nordstrom.