|

Kozarić očekuje blagi ekonomski oporavak u 2013. godini

Kozarić očekuje blagi ekonomski oporavak u 2013. godini
0
S
SRNA
14.1.2013. u 18:03
0
komentara
0

dijeljenja
Kozarić očekuje blagi ekonomski oporavak u 2013. godini Kemal Kozarić (Foto: SRNA)
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić istakao je danas u razgovoru sa ambasadorom Njemačke u BiH Ulrikom Knoc da se u 2013. godini može očekivati blagi ekonomski oporavak, ali da je potrebno određeno vrijeme da bi posljedice krize bile u potpunosti eliminisane.
Kozarić je naveo da je pred BiH veliki posao kada je riječ o kreiranju kvalitetnog poslovnog ambijenta i otvaranju novih radnih mjesta, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

On je izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom Centralne banke BiH sa institucijama Njemačke, te izrazio zahvalnost za sve što njemačka vlada čini za BiH.

Kozarić je posebno istakao dobre odnose Centralne banke BiH sa Dojče Bundesbank, gdje je pohranjen i dio deviznih rezervi, sa organizacijom GIZ, te sa poslovnim bankama.

On je naglasio da je aranžman valutnog odbora doprinio vraćanju povjerenja građana u domaću valutu i pokazao se kao uspješan model tokom krize. Isto se može reći i za bankarski sektor koji je uspješno prebrodio sve izazove krize i ostao veliki oslonac ekonomije BiH.

Ambasador Njemačke u BiH Ulrike Knoc rekla je da Centralna banka BiH ima poseban ugled u BiH, te da su pozitivne i sve povratne informacije organizacija iz Njemačke koje su sarađivale sa Centralnom bankom BiH.

Knocovu je interesovalo i stanje u realnom sektoru BiH ekonomije, posljedice koje je finansijska kriza imala na bankarski sektor, realizacija stendbaj-aranžmana, te izazovi sa kojima se suočava Centralna banka BiH u procesu održavanja finansijske stabilnosti.

Ulrike Knoc je istakla da je veoma važno otvoriti više prostora za privatnu inicijativu i razvoj preduzetništva.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.