biznis
28

Kozarić: Banke trebaju napraviti reprogram kredita pogođenom stanovništvu

NAP
Kemal Kozarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kemal Kozarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, govorio je na Forumu za prosperitet i zapošljavanje koji se već dva dana traje u Sarajevu, a kazao je da bez euroatlanskih integracija nema previše priče kada je u pitanju ekonomski razvoj, prenosi novinska agencija Patria.

"Nadam se da će se nakon oktobra i izbora krenuti ka ekonomskom razvoju, a da ćemo zaboraviti politiku", kazao je Kozarić.

On je također potcrtao da će od banaka tražiti da izađu u susret građanima koji su pogođeni poplavama.

"Banke trebaju pogođenom stanovništvu napraviti reprogram kredita", napomeno je Kozarić.

Također tokom svog govora Kozarić se osvrnuo na stanje obrazovanja u BiH te kazao da na biroima nema nezaposlenih inžinjera za razliku od pravnika ili ekonomista, te da bi se trebao napraviti sistem koji će odgovarati tržišnim potrebama.

"Moram istaći uz dužno poštovanje da ima dosta inertnosti kod nezaposlenih koji očekuju da ih zaposle rođaci, a pri tome se lično ne angažiraju", dodao je Kozarić.

Ističući da ne želi držati govore vlastima, jer je i on sam dio tzv. monetarne vlasti Kozarić napominje da se trebamo okrenuti i ka ljudima u dijaspori koji godišnje u BiH putem doznaka šalju 3,5 milijardi KM.

"Ne možemo misliti na njih samo ljeti ili kad šalju dozanke. Ljudima trebamo dati olakšice prilikom investiranja i to mora biti prioritet, jer oni godišnje svojim uplatama čine 13,9 GDP", dodao je Kozarić, potcrtavajući da BiH ima potencijala u turizmu, proizvodnji hrane i mnogim drugim sektorima.