biznis
0

Kozarić: Bankarski sektor u BiH je zdrav

FENA
Finansijska stabilnost i evropske integracije, bila je tema o kojoj je govorio guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić gostujući danas na BBI VIP Poslovnom klubu u Sarajevu.

Kozarić je naglasio potrebu da svi segmenti finansijskog sektora prepoznaju važnost finansijske stabilnosti jer njeno održavanje nije samo posao i zadatak Centralne banke nego i svih ostalih.

-Centralna banka je gledala unaprijed i očekivala je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prošle godine imali smo posjetu Evropske centralne banke i Cards program gdje su oni izvršili snimak stanja Centralne banke i dali mapu puta, šta treba da uradimo da bi postali banka koja radi po evropskim standardima, rekao je Kozarić.

Bili su prijatno iznenađeni stanjem u Centralnoj banci tako da, kako je dodao Kozarić, ne bi trebao biti većih problema u ispunjavnju obaveza jer su date tačne smjernice.

Bankarski sektor u BiH je zdrav, kazao je Kozarić, a što se tiče bankarske krizu u svijetu zasada nije bilo direktnih refleksija jer su naše banke regionalne i nisu aktivne na internacionalnom tržištu, tako da mogu biti samo neke indirektne posljedice s obzirom da je sve manje slobodnih sredstava na svjetskom tržištu novaca.