biznis
0

Kovačić: Polovinom januara potpisivanje ugovora o prodaji "Telekoma Srpske"

FENA
Do polovine januara trebalo bi da se sačini finalna verzija ugovora o kupoprodaji "Telekoma Srpske" srbijanskom "Telekomu" kada bi ugovor bio i zvanično spreman za potpisivanje, izjavio je danas Milan Kovačić, zamjenik direktora Direkcije RS-a za privatizaciju.

Za konačni završetak tog posla neophodna je i saglasnost Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i Konkurencijskog vijeća BiH.

Kovačić tvrdi da nema velikih problema oko ugovora, te da se trenutno radi na njegovim detaljima.

"Stručne ekipe rade na isčišćavanju Nacrta ugovora, a sutra i narednog dana se nastavljaju pregovori o tom pitanju, koje je sada više pravne prirode", kazao je Kovačić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Potvrdio je da će cijena od 646 miliona eura za "Telekom Srpske" od strane srbijanskom Telekoma biti isplaćena onog momenta kada, nakon potpisivanja ugovora, u skladu sa zakonskim rješenjima Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) da saglasnost za privatizaciju "Telekoma Srpske".

Također, i Konkurencijsko vijeće BiH treba da da saglasnost za prodaju, a, inače, zakonski rok do kada oni treba da daju saglasnost je čak šest mjeseci.

"Mi ćemo se potruditi da saglasnost dobijemo za jedan dan ili 48 sati, a hoćemo li je dobiti ne znam", naveo je Kovačić.

"Kada se prikupe te saglasnosti onda teče rok od 30 dana da se isplati cijena", precizirao je zamjenik direktora Direkcije za privatizaciju.

Podsjećamo, prije mjesec dana Vlada RS-a donijela je odluku da se 65 posto državnog kapitala "Telekoma Srpske" proda "Telokemu Srbije" koji je ponudio 646 miliona KM.