{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kovačević: Postepeno raste broj uvezenih električnih automobila u BiH

F
18.7.2018. u 13:07
6
30
Kovačević: Postepeno raste broj uvezenih električnih automobila u BiH
6
Kovačević: Postepeno raste broj uvezenih električnih automobila u BiH
Foto: E. M./Klix.ba
U Bosnu i Hercegovinu je u prvom polugodištu uvezen Volkswagen e-Golf karavan, te još tri skuplja električna automobila, potvrdio je za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oprezivaje (UIO) BiH.
Cijena ova četiri e-vozila, kako je dodao, iznosila je od 26.329 KM do 54.227 KM.

Kovačević ističe da se postepeno povećava broj uvezenih električnih automobila u BiH, mada još ne u nekom značajnijem broju.

Ukoliko bi postojali podsticaji od države, da se za ta vozila umanje uvozne dažbine, a sve s ciljem zaštite okoliša, to bi, dodaje, sigurno rezultiralo njihovim većim uvozom.

Kovačević podsjeća i da su isti uslovi za uvoz električnih i vozila na drugi pogon.

U Banjoj Luci su od maja u funkciji dva terminala za punjenje električnih vozila. Grdske vlasti su prilikom njihovog puštanja u rad isticale da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u Bosni i Hercegovini.

Terminale mogu da koristite domaći vozači, ali i oni koji su u tranzitu, budući da su postavljeni na prometnim lokacijama.

Za njihov rad, Grad Banja Luka je uložio oko 40.000 KM u infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija "Malbašić" osigurala punjače.

Na oba terminala u Banjoj Luci instalirana su po tri punjača za električna vozila.

U prošloj godini u BiH je uvezen i skupi Tesla Model S 002, vrijedan 294.153,37 KM, a na njega su plaćene dadžbine od čak 67.299,05 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: