Važi do 15. juna
23

Kosovo u jeku pandemije ukinulo takse, bh. proizvođači oprezni jer je odluka privremena

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Kosova donijela je odluku o ukidanju takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije u jeku pandemije koronavirusa, uz obrazloženje da će odluka važiti do 15. juna 2020. godine kada će biti sagledani rezultati njene primjene.

Blizu sedam-osam posto bh. privrednika je nakon uvođenja stopostotnih taksi na Kosovu, prije nepunu godinu i po, nastavilo izvoziti robu samo kako bi zadržali pozicije, bez obzira na to što su plaćali silne penale koji im se neće vratiti. Većina je, međutim, obustavila izvoz.

Bosna i Hercegovina je na Kosovo izvozila najviše meso i mlijeko, agroindustrijske proizvode, metalne proizvode, drvnu građu, papirnu galanteriju i nešto tekstila.

Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komore BiH ranije je za Klix.ba kazao da su pojedine industrije u Bosni i Hercegovini prilagodile svoje proizvodne linije i zaposlile radnike samo za potrebe izvoza na Kosovo, napomenuvši da su ti ljudi pretrpjeli enormne gubitke.

"Bh. privrednici su sada mnogo oprezniji budući da moraju ponovo prilagoditi linije, proizvoditi, izvoziti na Kosovo... Ne možemo ekonomiju promatrati u duhu proizvoljne volje pojedinca. Očito je da je neki pojedinac pokazao da može uništavati tržišta nekih zemalja", istakao je on.

Dodatno opterećenje bh. privrednicima predstavlja što je rok važenja odluke do 15. juna, što je problematizovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazavši da "treba imati u vidu organičeni rok važenja odluke o ukidanju taksi od privremenih institucija Kosova".

Košarac je naveo kako je "informisan o odluci Kosova da takse na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije budu ukinute", ali kako o tome još nema "zvanično obavještenje, niti stav Sekretarijata CEFTA-e".

Iako je premijer Kosova Albin Kurti na vanrednoj konferenciji za medije kazao da mjere reciprociteta neće biti primijenjene u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, ministar Košarac naglašava kako "treba biti vrlo oprezan imajući u vidu mogućnost uvođenja mjera reciprociteta".

"Sasvim je jasno da je Priština uvođenjem taksi grubo prekršila CEFTA sporazum. Zbog toga ćemo u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om insistirati na dodatnom protokolu 7 za rješavanje sporova između CEFTA strana'', istakao je u svojoj izjavi ministar Košarac.