Fiat Chrysler Srbija
14

Koronavirus zaustavio proizvodnju u nekadašnjoj Zastavi iz Kragujevca

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Srbija, kako se danas zove bivša kragujevačka Zastava, trpi ozbiljne probleme zbog nedostatka dijelova, proizvodnja je obustavljena, a neizvjesno je kad će ponovo biti pokrenuta.

Kako piše beogradski Danas, proizvodne i montažne trake u kragujevačkoj fabrici, usljed nestašice dijelova za ugradnju u model 500L, koji u Kragujevac stiže iz Kine, zahvaćene koronavirusom, zaustavljene su 13. februara.

Radnicima će neplanirano odsustvo s posla biti plaćeno, kao i ostali proizvodni zastoji, odnosno u Fiat Chrysleru sa 65, a u njegovom kooperantu Fiat Plastiku, koji posluje u okviru FCA, sa 60 posto od uobičajene mjesečne plate.

Trenutno kragujevačkom Fiat Chrysleru od dijelova koje stižu od kineskih proizvođača najviše nedostaju CD playeri, koji se ugrađuju u svaki novoproizvedeni automobil, zatim komponente za branike i pozicije za instrument table koje se ovdje prave u firmi Adient koju su Kinezi svojevremeno kupili od multinacionalne kompanije Johnson Controls.