Opasnost od recesije
6

Koronavirus najveća prijetnja globalnoj ekonomiji od finansijske krize

R. D.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) upozorila je da je koronavirus najveća prijetnja globalnoj ekonomiji od finansijske krize iz 2008. godine te upozorila da bi u slučaju nekontrolisanog širenja eurozona i Japan mogli kliznuti u recesiju.

Covid-19 se širi iz Kine u druge zemlje, izazivajući ljudsku patnju i poremećaje u privrednim aktivnostima, konstatiraju u OECD-u. U opasnosti je javno zdravlje, a bolest donosi i rizike izraženijeg ograničenja kretanja ljudi, robe i usluga, narušenog povjerenja poslovnih čelnika i potrošača te posustajanja proizvodnje, pojašnjavaju.

Kako prenosi Jutarnji list, procjenjujući izglede za svjetsku ekonomiju, definirali su povoljniji scenarij, prema kojem je širenje koronavirusa u velikoj mjeri ograničeno, te onaj baziran na domino-efektu širenja zaraze po cijelom svijetu.

Čak i u slučaju povoljnijeg scenarija globalna će ekonomija prema OECD-ovim procjenama oštrije posustati u prvoj polovini ove godine zbog pritisaka na lance nabave i na robu i sirovine te pada turističkog prometa i slabljenja povjerenja.

Prema tom bi scenariju svjetska ekonomija bi ove godine trebalo da poraste za 2,4 posto, za pola postotnog boda slabije nego u 2019. Nakon toga bi u 2021. trebalo da ubrza na 3,3 posto, procjenjuju u OECD-u.

Oštro su pritom snižene projekcije rasta za kinesku ekonomiju u kojoj se očekuje slabljenje rasta u ovoj godini ispod pet posto, nakon 6,1-postotnog rasta u 2019.

Mjere suzbijanja zaraze i gubitak povjerenja pogodili bi proizvodnju i potrošnju i gurnuli neke zemlje u recesiju, uključujući Japan i eurozonu, ocijenili su u OECD-u.

"Koronavirus mogao bi zadati još jedan udarac globalnoj ekonomiji, već oslabljenoj trgovinskim i političkim napetostima", istaknuo je prilikom predstavljanja u Parizu glavni ekonomist OECD-a Laurence Boone.

Vladama je savjetovano da smjesta poduzmu mjere kako bi suzbile epidemiju, poduprle zdravstveni sistem, potaknule potražnju i pružile finansijsku pomoć najteže pogođenim domaćinstvima i kompanijama.