Kemal Kozarić
0

"Koristi od stand by aranžmana su višestruke"

FENA
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić pozdravlja napore koje su vlasti u BiH učinile, a koji su rezultirali odobravanjem stand-by aranžmana od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Koristi od aranžmana sa MMF-om su višestruke, prije svega zbog sredstava koja će BiH dobiti, ali i zbog finansijske discipline koja je potrebna, te kredibiliteta države, izjavio Kozarić Federalnoj novinskoj agenciji.

Guverner Kozarić smatra da aranžman sa MMF-om i dobijanje sredstava potvrđuju da su makroekonomske politike definisane, da BiH ide u pravom smjeru i da će biti makroekonomski održiva.

  • Budžetska potrošnja biće manja i svedena u okvire koji su samoodrživi, a to će biti pozitivan signal potencijalnim investitorima, kreditorima i komercijalnim bankama da nastave s aktivnostima, istaknuo je.

Guverner očekuje da će odobravanjem stand-by aranžmana, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i drugi, nastaviti insvestirati u BiH, te podsjeća da je i Svjetska banka podršku malim i srednjim poduzećima, te reformama, uvjetovala dogovorom o stand-by aranžmanu sa MMF-om.