Zahid Mustajbegović
0

'Korištenje terminala u Pločama snizilo bi cijene nafte'

Piše: A. Karadža
U utorak je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH formirana Komisija o naftnim terminalima Ploče sa zadatkom da u što kraćem zakonskom roku ispita stanje u koem se nalaze i o tome informira parlament. Član komisije Zahid Mustajbegović tvrdi da naftni lobiji sada diktiraju uslove naftnog tržišta kod nas, ali da bi korištenjem terminala to u buduće mogla raditi Federalna vlada.

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Zahid Mustajbegović, poslanik Predstavničkog doma i član novoformirane Komisije, oni su svim relevantnim faktorima i institucijama uputili zahtjeve za prosljeđivanje radnih materijala vezanih za Naftne terminale u Pločama, ali da u javnost ne mogu izlaziti sa konkretnim informacijama koje će javnosti biti dostupne za 10-tak dana.

"Mi zaista hoćemo da se tačno utvrdi ko je, gdje i kad radio stvari koje su dovele Terminale u ovakvo stanje. Ono što je sada evidentno je da se svi pravdaju oko ovoga i da peru ruke", rekao je Mustajbegović za Sarajevo-x.com.

On je istakao da je jedna od direktnih posljedica stanja u Terminalima Ploče, visoka cijena nafte u FBiH.

""Cijena nafte kod nas raste, dok u okruženju pada, što je posljedica nekorištenja naših terminala. Kada bi se koristili terminali u Pločama, Vlada FBiH bi mogla diktirati cijenu nafte što je sada prepušteno lobijima koji rade u vlastitom interesu", rekao je Mustajbegović. On je dodao da Vlada FBiH sada ne može učiniti ništa drugo osim davanja saglasnosti na zahtjeve distributera za povećanje cijena.

Podsjećamo da su računi Naftnih terminala u Pločama bili blokirani zbog duga Vlade FBiH hrvatskim carinama od 1,4 miliona eura. Vlada je dug izmirila, nakon čega su računi odblokirani, ali je preostao niz problema koje treba riješiti. U javnosti se pojavio i ZK izvadak prema kojem je zemljište na kojem se nalazi Terminal pomorsko dobro Republike Hrvatske, mada je Mustajbegović kazao da je imovina terminala u vlasništvu FBiH. Neriješeno je i pitanje imenovanja čelnika kompanije.