{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koridor 5C: Tunelom kroz Prenj uštedjeti 300 miliona eura

N
26.7.2014. u 10:47
675
83
Koridor 5C: Tunelom kroz Prenj uštedjeti 300 miliona eura
675
Koridor 5C: Tunelom kroz Prenj uštedjeti 300 miliona eura
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izgradnja dionice Koridora 5C od Konjica do Mostara sjever mogla bi biti jeftinija za čak 300 miliona eura. Prema trenutnom planu gradnje Koridora ova dionica košta 700 miliona eura, a postoji način da se taj iznos značajno smanji.
Federalna vlada prihvatila je Informaciju o potrebi optimiziranja i povećanja fizibilnosti trase na dionici Konjic - Mostar sjever, koju je uputila državna kompanija Autoceste Federacije BiH, a u kojoj se navodi da bi probojem planine Prenj odnosno skraćivanjem ove dionice za oko 18 kilometara državi moglo ostati čak 300 miliona eura od izgradnje ove dionice.

Ensad Karić, direktor Autocesta Federacije BiH, kazao je za agenciju Patria kako su njihove pretpostavke da bi uz korištenje prirodnih pogodnosti terena i novih tehnoloških dostignuća u tunelogradnji za proboj kroz planinu Prenj, trasa Koridora 5C od Konjica od Mostara sjever bila skraćena za 18 kilometara što bi ostvarilo uštede veće od 300 miliona eura.

"To su naše grube pretpostavke", rekao je Karić.

"Odmah ćemo pristupiti detaljnijoj analizi i za nekoliko mjeseci imati tačne pokazatelje koliko se može uštedjeti na ovoj dionici", dodao je on.

Ukoliko analize pokažu da je na ovoj dionici moguće uštedjeti, morat će doći do izmjene plana prostornog uređenja. No, Karić smatra da tome ništa ne bi smjelo biti prepreka. Federalni parlament morao bi podržati ovakvu odluku, jer ušteda od nekoliko stotina miliona eura našoj zemlji značila bi mnogo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: