Sava Tomašević prodaje firmu
0

"Konzum" preuzima tržne centre "Tom"

Sarajevo-x.com
Hrvatski trgovački lanac "Konzum" dogovorio je preuzimanje trgovačkih objekata "Tom" u vlasništvu biznismena iz Istočnog Sarajeva Save Tomaševića, potvrdila je Anja Linić, glasnogovornica koncerna "Agrokor" u čijem sastavu se nalazi lanac trgovina "Konzum".

Linić je za Nezavisne novine kazala da je dogovoreno preuzimanje objekata te da je sva potrebna dokumentacija predana Konkurencijskom vijeću BiH.

"Preuzimanjem tržnih centara Tom, Konzum utvrđuje vodeću poziciju na tržištu BiH s udjelom koji iznosi oko deset posto", istakla je Linić.

Šoping centri "Tom" posluju u okviru kompanije "Tomašević", a uglavnom su skoncentrisani u istočnom dijelu BiH, gdje su se afirmisali kao lider u oblasti trgovine, pišu Nezavisne.

Osim centra u Lukavici, koji se prostire na 7.000 kvadratnih metara, "Tomašević" ima maloprodajne objekte u Palama, Foči i Bijeljini. Sa veleprodajom je zastupljen u Istočnom Sarajevu i Trebinju, a distribuira prehrambene proizvode, tehničku robu, građevinski materijal, sanitarnu opremu, poljoprivredne mašine i drugu robu.

Nije poznato da li odluka o preuzimanju povezana da prijetnjama vlasniku "Tomaševića" Savi Tomaševiću. Naime, pripadnik kriminalnog miljea u Istočnom Sarajevu Darko Elez zaprijetio Tomaševiću da će ugroziti njegov i život članova njegove porodice, te da će napad biti usmjeren na i njegove poslovne objekte.

Kao motiv, navodi se Elezova sumnja da Tomašević pomaže u skrivanju Đorđa Ždrale, vođe suparničkog kriminalnog klana s kojim je Elez u sukobu.