biznis
0

Konzorcij UBIG smatra da je postupak privatizacije Aluminija protuzakonit

FENA
Konzorcij UBIG/Aluminium Konin-Impexmetal uputio je pismo Vladi FBiH u kojem se upozorava da se cjelokupan postupak privatizacije Aluminija d.d. Mostar vodi na, kako navode, protuzakonit način.

U pismu se navodi da je Komisija za provedbu procesa prodaje 88 posto kapitala Aluminija u dva navrata pokušala zaobići njihovu ponudu, unatoč tomu što je ponuda Konzorcija, kako navode, bila najbolja i najkvalitetnija.

"Kao argumente za takvo ignoriranje, predstavnici Komisije su javno manipulirali raznim 'argumentima', koji, nažalost i po važećim propisima u BiH, i po elementarnoj logici očigledno ne stoje", drže u Konzorciju.

U pismu upozoravaju da su protuzakonite odredbe Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Aluminija d.d. Mostar koje se odnose na prodaju i uvjete prodaje kapitala društva.

"Vlada po izmjenama Zakona o privatizaciji može sporazumom rješavati isključivo pitanje vlasničke strukture, a ne pitanja samog postupka privatizacije, niti formirati Komisiju na koju su prenesene nadležnosti federalne Agencije za privatizaciju, te su radi toga sve odredbe ovog sporazuma, osim onih koje se odnose na vlasničku strukturu, ništavne i ne mogu proizvoditi nikakve pravno učinke", smatraju u Konzorciju.

Također, smatraju da Komisija za pripremu i prodaju 88 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar u tijeku razmatranja neobvezujućih ponuda nije imala ovlaštenje za donošenje bilo kakvih obvezujućih odluka, već drže da je za to bila ovlaštena isključivo Agencija za privatizaciju u FBIH;

"Također, odluku o izboru četiri najbolja ponuđača u tijeku prve ture privatizacijskog procesa mogla je donijeti samo Agencija za privatizaciju u FBiH u formi upravnog akta, a ne Komisija za pripremu i prodaju 88 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar po svom diskrecijskom pravu", upozoravaju iz Konzorcija.

Smatraju i da se Aluminij d.d. Mostar ne može pojavljivati kao prodavač kapitala u postupku privatizacije, niti se uopće u bilo kojem postupku i na bilo koji način može pojaviti kao prodavač kapitala koji je uložen u njega.

"Pravila natječaja i javni poziv za dostavljanje ponuda ništavni su jer su načinjeni od strane Komisije za pripremu i prodaju 88 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar koja je protuzakonito formirana i nije imala ovlaštenja načiniti ih", navodi Konzorcij UBIG/Aluminium Konin-Impexmetal u pismu koje je uputio Vladi FBiH