biznis
0

Konjic: "Graewe Tadiv" - privatizacija za uzor

FENA
Bivša firma za proizvodnju vijaka i vijčane robe UNIS "Tadiv", koja posluje pod nazivom "Graewe Tadiv", proteklu poslovnu godinu završila je sa realizacijom od 9,5 miliona KM, a od 12 miliona KM planirane realizacije u ovoj godini, 98 % proizvodnje biće plasirano na svjetsko tržište, rekao je za Agenciju FENA Uzeir Tinjak, rukovodilac proizvodnje.

Firma UNIS «Tadiv», poslije izvršene privatizacije, od 3. jula 2006. godine, posluje pod nazivom «Graewe Tadiv», a vlasnik i direktor Volfgang Graewe iz Finentropa kod Minhena (Njemačka), od tada je investirao 2, 5 miliona KM. Do 2012. godine, u unapređenje i proširenje proizvodnje planira uložiti još 16 miliona KM.

"Graewe Tadiv" je, uz plaćene sve obaveze, prihvatila 153 zaposlena radnika, do sada je primljeno 37 novih radnika, tako da sa ukupno 181 radnikom, mjesečno proizvodi 325 tona raznih proizvoda vijčane robe, po strogim svjetskim standardima.

"Graewe Tadiv" redovno izmiruje sve obaveze prema radnicima, kupcima, dobavljačima i prema državi, ima ugovorenu jednogodišnju proizvodnju, a krajem protekle godine, naša firma donirala je 17 000 € konjičkoj bolnici, za nabavku aparata za hemodijalizu", rekao je Tinjak, koji će, početkom aprila, sa svojim saradnicima, u Dizeldorfu, posjetiti svjetski sajam mašina i tehnike za preradu žice.