biznis
0

Konferencija o malim i srednjim preduzećima na putu ka EU

FENA
Konferencija o temi "Mala i srednja preduzeća u BiH na putu u Evropsku uniju - načini za promoviranje razvoja preduzeća", koja je danas održana u Sarajevu, imala je za cilj naglasiti važnost predstavljanja takvih preduzeća kako bi se podržali stimulativni programi za njihov razvoj.

Konferenciju su organizovali Delegacija Evropske komisije (EC) u BiH, EURED II projekt – Aktivnosti za regionalni razvoj i razvoj poduzetništva i EU TAC - Projekt treninga i konsultacija malih i srednjih preduzeća.

Konferenciju je otvorio šef Odjela za za ekonomski razvoj i prirodne resurse u Delegaciji EC-a u BiH Kjartan Bjorsson. Naglasio je važnost dobro razvijenog sektora malih i srednjih preduzeća za ukupan rast ekonomije i povećanje zaposlenosti. Ovaj sektor je za razliku od velikih privrednih sistema inovativniji i prilagodljiviji promjenama na tržištu.

Naglašena je i nužnost osposobljavanja institucija za podršku poduzetništvu te donošenja strategije i zakona na državnom nivou u ovoj oblasti.

Savjetnik za implementaciju Evropske povelje o malim preduzećima pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Peter Milford prezentovao je najvažnije izvode iz Izvještaja o implementaciji Povelje na zapadnom Balkanu kako bi ilustrirao stanje u ovoj oblasti i podvukao da implementacija evropske Povelje za mala preduzeća poboljšava poslovnu klimu i omogućuje razvoj poslovanja u BiH.

Stvaranjem inovacija i novih radnih mjesta, mala i srednja preduzeća pomažu u kreiranju puta do Evropske unije i unutrašnjeg evropskog tržišta.

Pripremom ove konferencije, dva projekta koje finansira EU, željela su privući pažnju na pozitivne snage u poslovnom sektoru i dati riječ predstavnicima malih i srednjih preduzeća koji uspijevaju da prevaziđu brojne prepreke i ostvaruju dobre poslovne rezultate s naglaskom na povećanje konkurentnosti kao nešto što bi se trebalo još više podsticati u BiH.

Učesnici konferencije predstavili su iskustva u stvaranju kompanije koja se brzo razvija u BiH te o izazovima u osnivanju i razvoju takvih kompanija i važnost edukacije u poslovnim procesima.