Tržište sedam država
14

Konferencija CEFTA-e: Dodatno prošireni zeleni koridori sa EU

B. R.
Videoobraćanje komesara EU Olivera Varhelyija
Videoobraćanje komesara EU Olivera Varhelyija
U Briselu je održana konferencija "CEFTA: Korak naprijed ka jedinstvenom tržištu Evropske unije" na kojoj je rezimirano ono što je postignuto pod tržištom CEFTA-e i šta je potrebno realizovati tokom sljedeće godine.

CEFTA-om je do sada predsjedavala Moldavija, a predsjedavanje će preuzeti Crna Gora.

"Svi znamo da je regionalna saradnja ključni element EU integracija i iako smo geografski podijeljeni po različitim regionima, svi težimo zajedničkom cilju veće ekonomske integracije. Stoga, s obzirom na to da je Moldavija nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU, kao i većina CEFTA zemalja, tema diskusija ovogodišnje konferencije je više nego dobro došla i u skladu sa zajedničkim ciljem svih nas", kazao je ministar ekonomije Moldavije Dumitru Alaiba.

Durmitru Alaiba, ministar ekonomije Moldavije
Durmitru Alaiba, ministar ekonomije Moldavije

Ova godina, kako je izjavio direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić, donijela je nove izazove te su posljedice ekonomske i socijalne krize dodatno naglasile potrebu za sistemski regulisanim tržištem koje će biti osnova napretka i ekonomskog oporavka cijelog CEFTA tržišta.

Proširenje zelenih koridora

Na marginama konferencije su uprave carina Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore potpisale memorandume o razumijevanju, čime se dodatno proširuju zeleni koridori sa EU. Zajedno sa onim već potpisanim sa Grčkom i Italijom u julu i septembru ove godine, inicijativa je otišla korak dalje stvaranjem osnove za, kako je konstatnovano, podsticanje trgovine i smanjenje nelegalne trgovine sa EU.

Preciznije, očekuje se da širenje CEFTA-TCT zelenih koridora sa Grčkom i uspostavljanje plavih traka sa Italijom, uz podršku Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i Evropske komisije, dovede do jednostavnijih carinskih procedura i boljih veza carinskih uprava članica CEFTA sporazuma i EU.

Time će kompanije čiji kamioni prolaze procedure na graničnim prelazima imati, kako je obrazloženo, direktnu korist koja donosi uštedu i bolju kontrolu rada, uz smanjenje gužvi.

Čeka se na četiri bitne odluke

Čeka se da Zajednički komitet usvoji četiri bitne odluke - odluku o podsticanju elektronske trgovine, odluku o uslugama dostavljanja pošiljki među članicama, odluku o otklanjanju neopravdanog geoblokiranja i odluku o priznavanju AEOS programa. Svakom od njih se, kako je navedeno, stimulišu poslovanje u skladu s principima EU i podstiču investicije.

Ukazano je da je CEFTA blizu zaključivanja pregovora o još šest dodatnih sporazuma za ispunjavanje obaveza koje su čelnici država Zapadnog Balkana preuzeli 2020. - priznavanje certifikata, dozvola i licenci za inžinjere, turističke agencije, proizvođače i trgovce medom.

"Ovim nizom odluka CEFTA nastavlja da se pozicionira kao temelj ekonomske integracije regiona. Postoji plan razvoja, kao i načini za prevazilaženje izazova i pronalaženje rješenja koja će važiti na cijelom tržištu CEFTA-e kroz postepeno usaglašavanje sa zakonodavstvom i politikom EU, što potvrđuje podatak da je regionalna trgovina u CEFTA regionu uvećana za 74 do 127 posto, kao i da je trgovina robom i uslugama liberalizovana i da se dodatno unapređuje u skladu s politikom EU. Kao što je izvijestio RCC Balkan Business Barometer, samo 22 posto kompanija u regionu misli da se ekonomska situacija u ovoj godini poboljšala, dok 60 posto njih kaže da su imale koristi od CEFTA sporazuma", istakao je Đikić.

Emir Đikić, direktor CEFTA sekretarijata
Emir Đikić, direktor CEFTA sekretarijata

Prema njegovim riječima, povjerenje koje kompanije poklanjaju u rješavanju posljedica ekonomske krize i stvaranju novih trgovinskih prilika bi trebalo da budu ključni podsticaj za ispunjenje obećanja koje su dali na Samitu u Sofiji 2020. i na ovosedmičnom Samitu u Tirani.

Poruka Crne Gore

Državni sekretar Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Armend Milla je naveo da će Crna Gora uložiti dodatne napore tokom svog predsjedavanja u cilju unapređenja i jačanja regionalne trgovinske saradnje između članica CEFTA sporazuma i poboljšanja dobrosusjedskih odnosa.

Armand Milla i Durmitru Alaiba
Armand Milla i Durmitru Alaiba

"S obzirom na to da Zajednički komitet nije postigao saglasnost u vezi sa usvajanjem pomenutih odluka, Crna Gora je, kao buduća kopredsjedavajuća CEFTA sporazuma u 2023, pozvala sve članice CEFTA-e da ulože dodatne napore i kroz konstruktivan dijalog pokušaju da postignu saglasnost i usvoje pomenute odluke", rekao je Milla.

Poruka EU

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi je izjavio u videoporuci da je EU uz region i da ga podržava u ekonomskim i investicionim planovima.

"Zato je od suštinskog značaja da se nastavi sa unapređivanjem saradnje u okviru CEFTA sporazuma. Kako se troškovi snižavaju, učinit ćemo vaša tržišta privlačnijim za investitore koji donose ulaganja i radna mjesta. Uspjeh nije moguć bez posvećenosti članica CEFTA sporazuma na tehničkom i političkom nivou. Suština regionalne ekonomske integracije leži u prevazilaženju političkih prepreka u cilju podsticanja ekonomskih prilika. Komisija EU je spremna da nastavi s osiguravanjem neophodne finansijske i tehničke podrške vašem radu", poručio je.

Kako je kazao Varhelyi, primjenom akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, rad u okviru CEFTA sporazuma otvara mogućnost velikih prednosti u različitim sektorima - od sporazuma o geoblokiranju do proširivanja poljoprivredne trgovine kroz uzajamno priznavanje veterinarskih certifikata.

"Za potrošače i proizvođače je ključno što otvaranje tržišta postaje stvarnost", zaključio je komsear za proširenje i susjedsku politiku EU.

U okviru konferencije su organizovana tri panela posvećena trgovini robom, elektronskoj trgovini i mogućnostima predsjedavanja u 2023.

Podsjećamo, CEFTA-u čine Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija i Moldavija.