biznis
0

Komšić posjetio Centralnu banku BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH), gdje je sa čelnicima te institucije razgovarao o njenom radu.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić zahvalio je Predsjedništvu BiH za podršku koju je ova banka imala tokom deset godina rada.

On je predstavljajući rezultate rada istaknuo značaj očuvanja monetarne stabilnosti u nestabilnom ekonomskom i političkom okruženju, saopćeno je iz CBBiH.

Kazao je da preliminarni rezultati pokazuju da će CBBiH ove godine ostvariti profit od oko 140 miliona KM, od čega će oko 60 miliona KM u skladu sa Zakonom o CBBiH biti usmjereno u budžet državnih institucija. Ukazao je na stalan rast deviznih rezervi i činjenicu da se visoki vanjskotrgovinski deficit ne finansira na teret deviznih rezervi.

U razgovoru je naglašeno da je za ekonomski napredak zemlje, uz monetarnu stabilnost, potrebno raditi i na fiskalnoj stabilnosti te uspostaviti veću koordinaciju monetarne i fiskalne sfere.

Razgovoru su prisustvovali savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za ekonomska pitanja prof. dr. Boris Tihi te viceguverneri CBBiH Anka Musa, Feriha Imamović i Ljubiša Vladušić.

Nakon razgovora Komšić je obišao postavku novca i trezor u CBBiH.