Sastanak u Sarajevu
0

Komšić će pokušati pomoći radnicima "Vranice"

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas predstavnike štrajkačkog odbora radnika "Vranica" d.d. Sarajevo.

Predstavnici štrajkačkog odbora radnika "Vranica" d.d. Sarajevo Enver Đelilović, Mustafa Avdagić i Ševala Mirvić zahvalili su predsjedavajućem Komšiću na prijemu te ga informisali sa situacijom i problemima u kojima se ovo preduzeće nalazi već neko vrijeme.

Ovom prilikom su naglasili kako se nalaze u izrazito teškoj i složenoj situaciji te da se, putem svojih zakonskih prava, bore za spas svoga preduzeća.

Prema njihovim riječima, radnici ovog nekadašnjeg giganta nalaze se na rubu propasti sa velikom neizvjesnošću za svoju, ali i sudbinu preduzeća koje je do unazad nekog vremena predstavljao simbol i ponos države BiH i o čijem se imenu i postignutim rezultatima govori s poštovanjem, kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i u Iraku ali i drugim svjetskim destinacijama u kojima su izvodili radove.

Posebno ih brine što će u sklopu reorganizacije preduzeća doći do otpuštanja dijela radnika, što menadžment Vranice ne osigurava uplate u penzione i druge zakonom propisane fondove, te što se imovina i nekretnine prodaju ili stavljaju pod hipoteku, bez mogućnosti da se proces ponovnog sticanja dohotka pokrene putem kredita ili na drugi način.

Predstavnici štrajkačkog odbora Vranica zamolili su predsjedavajućeg Komšića da im pomogne u skladu sa svojim zakonskim ovlastima. Ta pomoć bi se, prije svega, ogledala u pozivanju nadležnih organa iz državnih i drugih struktura, koji trenutno raspolažu sa dijelom novčanih sredstava koje su radnici Vranice dobili iz Iraka za posao koji su tamo obavljali prije rata. Konkretno, radi se o iznosu od 1.291.000 dolara od kojih je dio, od oko 900.000 maraka uplaćen u PIO/MIO radnicima Vranice. Oni traže pomoć i razumijevanje Komšića da pokuša utjecati na nadležne organe države da se preostali iznos ponovo uplati u PIO/MIO, dakle ne preduzeću, ne radnicima, već u Fond za penziono-invalidsko osiguranje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je obećao da će im pokušati pomoći. U tom smislu, direktno će se obratiti federalnom premijeru kao i novim vlasnicima Vranice kako bi se našao izlaz iz ove situacije i kako bi Vranica ponovo zauzela svoje mjesto u bh. privredi ali i šire.