Loši uslovi rada
0

Kompaniju Ferrero terete da eksploatiše berače lješnjaka u Turskoj

B. R.
Ferrero u Turskoj ima 1.000 radnika (Foto: Shutterstock)
Ferrero u Turskoj ima 1.000 radnika (Foto: Shutterstock)
Italijanska kompanija Ferrero, koja proizvodi i Nutellu, tereti se da eksploatiše berače lješnjaka u Turskoj.

U Turskoj je skoncentrisano 70 posto od ukupnog uzgoja lješnjaka u svijetu. Oni koji rade na uzgoju i berbi nezadovoljni su uslovima rada. Smatraju da imaju vrlo nisku platu i da im krše radnička prava.

Za 12-satni dnevni rad plaćeni su 12 eura, što je manje od minimalne plate u Turskoj za 45-satnu radnu sedmicu. Među radnicima koji su nezadovoljni je i 48-godišnji Bahri Koyu, koji radi na berbi lješnjaka.

"Vlasnici i proizvođači daju nam malo novca, jer je cijena kilograma lješnjaka niska. Cijena nikom nije dobra, osim velikim kompanijama", smatra Koyu.

Ferrero je najveći kupac turskih lješnjaka. U ovoj državi ima šest postrojenja i 1.000 radnika. Iz Turske uvozi lješnjake već 35 godina. Italijanska kompanija je prije sedam godina kupila tursku firmu Oltan Group, koja je nacionalni tržišni lider u nabavci, preradi i prodaji orašastih plodova.

"Oni imaju monopol, oni imaju odriješene ruke. Vidite u kakvim uslovima radimo i koliko teško radimo. Ove godine Ferreru neću prodati lješnjake", poručio je 43-godišnji Aydin Simsek, koji se bavi uzgojem lješnjaka.

Tvrdi da mu za kilogram lješnjaka bude isplaćeno 22,5 lira ili dva eura.

Ferrerov glasnogovornik izjavio je da ova kompanija "ne posjeduje i ne upravlja farmama u Turskoj". Kako je naveo, lješnjak otkupljuju prema tržišnoj cijeni.

Međutim, predsjednik Poljoprivredne komore Istanbula Omer Demir je istakao da se kilogram lješnjaka otkupljuje za 22-23 lire, a potom prodaje za 23 dolara. Smatra da to nije prihvatljivo.

Demir poziva vlast da interveniše po ovom pitanju. Ako se to ne desi, strahuje da će Ferrero sve kontrolisati i da će se desiti da neće moći prodati lješnjak bilo kome drugom osim ovom proizvođaču.

Uzgajivači lješnjaka smatraju da nemaju mnogo izbora i strahuju javno govoriti protiv italijanskog industrijskog giganta.

"Boje se javno govoriti, jer se boje da više neće moći prodavati lješnjake", naglasio je predsjednik Poljoprivredne komore turskog grada Akyazi Sener Bayraktar.

Nadležni su obećali da će pomoći i time su djelimično probudili nadu da će se poboljšati stanje uzgajivača i berača lješnjaka, piše Euronews.