biznis
0

Kompaniji Messer Sarajevo Plin svečano uručen certifikat ISO 22000:2005

FENA
Kompaniji Messer Sarajevo Plin danas je svečano dodijeljen certifikat ISO 22000:2005 od renomirane certifikacijske kuće DQSBH - BHcert d.o.o Sarajevo.

U sjedištu kompanije u Sarajevu direktoru Messer BH Gasa Valentinu Ilievskom certifikat je uručio direktor DQSBH - BHcerta Derviš Čengić.

Ovom certifikacijom Messer Sarajevo Plin pokazao je da ispunjava zahtjeve sistema upravljanja sigurnošću hrane. Certifikat se odnosi na prodaju plina koji se koristi u proizvodnji hrane.

Azra Muhić, vođa Tima za upravljanje sigurnošću hrane Messer Sarajevo Plina, kazala je da je procedura uvođenja, implementacije i certifikacije provedena kroz niz aktivnosti: edukaciju uposlenika, izradu dokumenata sistema upravljanja sigurnošću hrane prema zahtjevima standarda ISO 22000, implementaciju dokumenata sistema upravljanja sigurnošću hrane, interni audit te audit na licu mjesta gdje se vrši proces isporuke i skladištenja tekućih plinova iz autocisterne u skladišni rezervoar u Coca-Coli Sarajevo, kao i audit dokumentacije koja se dostavlja kupcu.

"Jako sam zadovoljan što smo uspjeli adekvatno, brzo i efektno provesti proces uspostave standarda ISO 22000. Ovo je još jedan uspješan projekt kompanije Messer uz pomoć kojeg će aktivno sudjelovati u procesu proizvodnje hrane. Messer ima 60 kompanija u cijelom svijetu, a kompanija u BiH je druga koja je osvojila ovaj certifikat. Messer Sarajevo Plin iskoristit će svaku priliku za otvaranje novih tržišta u primjeni plina za prehrambenu industriju", kazao je direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski.

Direktor DQSBH - BHcerta Derviš Čengić rekao je da je ta certifikacijska kuća licencirani ofis certifikacijske kuće iz Frankfurta koja je do sada izdala oko 50 hiljada certifikata u više od 90 zemalja svijeta te naglasio da potpuno isti certifikat koji je danas dodijeljen Messer Sarajevo Plinu imaju Siemens, Bosch, Volkswagen, Porsche, Deutsche Telekom, Kodak, Phillips i još mnoge svjetski priznate kompanije.

"Možda ponekad kao konzumenti nismo svjesni da je u mnogim proizvodima Messer prisutan. Svaki put kad popijemo koka-kolu znajte da je CO2 iz Messera. Kada koristimo pekarske proizvode, proizvode mesne industrije, sokove, znajte da su Messerovi plinovi u tim proizvodima. Implementacijom sistema upravljanja sigurnošću hrane Messer Sarajevo Plin je dokazao da su svi proizvodi koje isporučuje svojim kupcima sigurni za prehranu i da konzumenti mogu bez problema to konzumirati. Ovim certifikatom je pokriven i HACCP sistem", kazao je Čengić.

Messer u BiH dio je Messer Group Gmbh, porodične kompanije sa sjedištem u Njemačkoj, koja je renomirani svjetski proizvođač industrijskih plinova s više od 5.000 zaposlenih i oko milijardu eura godišnjeg prihoda i više od 100 godina tradicije na tržištu plinova.

Inače, pored Messer Sarajevo Plina, u BiH djeluju još dva društva: Messer BH Gas i Messer Mostar Plin.