Banjalučka berza
0

Kompanije u RS bilježe finansijski pad od 50 posto

SRNA
Kompanije sa službenog tržišta Banjalučke berze u trećem kvartalu ove godine dodatno su pogoršale svoje poslovne rezultate, što je, ističu ekonomisti, pokazatelj da udar globalne recesije na privredu Republike Srpske i dalje ima trend rasta.

Nerevidirani finansijski izvještaji 34 velika akcionarska društva u RS pokazuju da je njihov zbirni pozitivni rezultat za prvih devet mjeseci iznosio 54,4 miliona KM, čime se i više nego prepolovio u poređenju sa istim periodom prošle godine, pišu "Nezavisne novine".

Finansijski pad kompanija sa prestižnog berzanskog tržišta u periodu januar - septembar ove godine iznosio je 52 odsto, dok je u prvih šest mjeseci silazna putanja bila nešto blaža i iznosila 47,5 odsto.

Broj profitabilnih kompanija, koji je prošle godine bio skoro tri puta veći od broja gubitaša, sada je skoro izjednačen,

Profitabilne kompanije, kojih je lani bilo 25, a sada 18, smanjile su ukupnu devetomjesečnu dobit za oko deset odsto na 120,7 miliona KM, dok su gubitaši, kojih je lani bilo devet, a sada 16, istovremeno produbili finansijsku dubiozu za čak 208 odsto.

Najveće pogoršanje finansijskih rezultata bilježe Rudnik i Termoelektrana Gacko, koji su iz lanjske devetomjesečne dobiti od 9,6 miliona KM sada zapali u dubiozu od 12,1 milion, a slijede "Željeznice RS", koje su minus od 5,9 miliona KM produbile na 15,4 miliona, zvornički "Birač", koji je od profita od 1,3 miliona otišao u gubitak od 7,4 miliona, i Rudnik i termoelektrana Ugljevik, koji je dobit od 1,3 miliona KM zamijenio minusom od 5,6 miliona KM.

Specifičan primjer je "Telekom Srpske", koji je prošlogodišnji devetomjesečni profit od 94 miliona KM smanjio na 84,5 miliona KM.

Najveći finansijski napredak bilježe "Krajina" Banjaluka, koja je dobit od dva miliona povećala na 10,6 miliona KM, banjalučka Nova banka sa skokom profita sa 4,7 miliona na 9,9 miliona, Celeks sa 360.000 KM na 2,4 miliona, "Elektrodoboj" sa 340.000 na 1,8 miliona KM i "Mira" Prijedor sa 880.000 na 1,6 miliona KM.