{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kompanije iz Hrvatske, Slovenije i Srbije okreću se 'Jugosferi'"

F
16.9.2010. u 11:44
0
1
"Kompanije iz Hrvatske, Slovenije i Srbije okreću se 'Jugosferi'"
0
"Kompanije iz Hrvatske, Slovenije i Srbije okreću se 'Jugosferi'"
Franjo Bobinac
Franjo Bobinac, izvršni direktor slovenskog Gorenja, odlučio je probiti barijere nastale na području bivše Jugoslavije nakon rata, s ciljem povećanja profita svoje kompanije.
Kako piše Bloomberg, Bobinac je samo jedan od direktora koji će se sastati u slovenskom gradu Bledu u sklopu Southeast Management Foruma gdje će se razgovarat i o trgovinskim odnosima između šest bivših jugoslavenskih republika.

"Kompanije poput Gorenja, Atlantic Grupe i Naftne industrije Srbije poručile su da oživljavaju stare veze te obnavljaju tzv. Jugosferu", piše Bloomberg te dodaje da su Srbija, Hrvatska i Slovenija u pregovorima o spajanju svojih nacionalnih avioprijevoznika, berzi i željeznica pomoću čega će oživiti svoje ekonomije.

Novinska agencija također ističe da zajednički BDP svih šest bivših jugoslavenskih republika iznosi 192 milijarde dolara, što je otprilike na nivou Češke i Portugala. Analitičari koje je kontaktirao Bloomberg uglavnom se slažu da je obnavljanje regionalne saradnje korak u pravom smjeru.

"Srbija, Hrvatska i Slovenija jedni drugima su prirodni partneri", kazao je Timothy Ash, analitičar britanske banke RBS. Tim Judah, novinar Economista ističe da mnogi građani tih zemalja neće biti spremni za novu Jugosferu, no morat će živjeti s tim.

"Ujutro će se u toj regiji piti mlijeko proizvedeno u Hrvatskoj, zatim će se gledati program bosanske televizije, jesti jelo proizvedeno od strane neke kompanije iz Srbije koja je u slovenskom vlasništvu, a koju namjerava kupiti jedna hrvatska firma“, slikovito je svoje viđenje Jugosfere prikazao Judah.

Bloomberg podsjeća kako su Slovenija i Hrvatska odlučile riješiti nesporazume vezano za Novu Ljubljansku banku, a ističe i kako je Atlantic kupio slovensku Drogu Kolinsku kako bi prisvojio Cocktu, konkurenta Coca-Coli i najbolje prodavano piće u komunističkim vremenima. Isto tako ističe se preuzimanje hrvatskog Butana od strane slovenskog Petrola, a Mercator je sklopio partnerstvo sa srbijanskom tvrtkom Čoka.

Analitičari uključujući Timothy Asha smatraju da je Sloveniji ulazak u Evropsku uniju dao vodeću ulogu u regiji, te slovensko kompanije poput Krke i Mercatora izgrađuju panbalkansku mrežu. Izvršni direktor Krke Jože Colarič tako je izjavio da ako su politički odnosi dobri poboljšavaju se i trgovački.

Čelnik hrvatskog Atlantica Emil Tedeschi je poručio kaže kako su vlade u regiji pronašle zajednički jezik i sada rade na daljnjem razvoju odnosa, što lidere kompanija čini sretnima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: