biznis
230

Kompanija Tring d.o.o razvila i proizvela kompletan sistem za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena

U Službenim novinama Federacije BiH br. 92/16 od 18.11.2016. godine objavljen je novi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim licima angažovanim na radu.

U odnosu na dosadašnji način vođenja evidencije o radnicima, novim Pravilnikom se zahtjeva složenija evidencija s većim brojem podataka o radniku, a što zahtjeva kreiranje nove elektronske evidencije, ili znatno veći broj pisanih evidencija. Kroz Matičnu evidenciju o radnicima evidentiraju se lični podaci svakog radnika i podaci o radnom odnosu, te se ove evidencije čuvaju kao dokumentacija trajne vrijednosti.

U evidenciji o radnom vremenu potrebno je za svakog radnika za svaki dan u mjesecu ažurno voditi evidenciju koja sadrži podatke o početku rada, završetku rada, vrijeme i sate zastoja, prekida u radu, ukupno radno vrijeme, terenski rad, vrijeme pripravnosti, nepristustvo na poslu i td. Kada biste ovu evidenciju svakodnevno vodili ručno, već sa 100 radnika koje je potrebno pratiti, kada se preračunaju sati uloženi u upisivanje svih podataka, firma mjesečno izdvaja bar jednu minimalnu bruto platu samo na ovu administrativnu aktivnost.

Kao najpraktičnije i dugoročno najisplativije rješenje nudi se automatizovani elektronski sistem, koji dolazi u vidu uređaja za evidenciju radnog vremena i pratećeg softvera.

TRING doo Gračanica je jedini BiH proizvođač, koji je razvio i proizveo kompletan sistem za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena, u potpunosti prilagođen potrebama našeg tržišta i zakonske regulative. Podaci se u sistem unose prijavom radnika na svaku vrstu aktivnosti korištenjem beskontaktnih kartica, te se automatski preračunavaju vremena na svim aktivnostima, na osnovu čega se kreira izvještaj za svakog radnika. Izvještaji su u potpunosti prilagođeni novom pravilniku. Velika prednost Tring sistema za evidenciju radnog vremena se ogleda i u mogućnosti povezivanja sa informacionim sistemima, odnosno programima za obračun plata, gdje se vrši dodatna ušteda u vremenu i resursima. TRING ERV sistem dozvoljava fleksibilnost za svakog radnika zasebno, uz praćenje zahtjeva poslodavaca i zakonske regulative. Kao konačni rezultat imamo značajno manje papirologije, detaljno praćenje aktivnosti radnika i kontrolu troškova.

Više informacija na www.tring.ba ili broj telefona 035 700 200.