Kompanija "Organska kontrola" uvrštena na EU listu

S
Sarajevo-x.com
12.12.2011. u 13:40
0
2
Kompanija "Organska kontrola" uvrštena na EU listu
0
Kompanija "Organska kontrola" uvrštena na EU listu
U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTKBiH) u utorak će biti upriličena svečanost povodom uključenja bh. certifikacijskog tijela za organsku poljoprivredu “Organska kontrola” na EU listu ovlaštenih kontrolnih tijela iz trećih zemalja, za izvoz na tržište Evropske unije.
Stalni odbor za organsku poljoprivredu Evropske komisije je ove godine, u grupi sa ukupno 30 tijela iz cijelog svijeta, zvanično priznao bh. kompaniju “Organska kontrola” za certificiranje organskih proizvoda u trećim zemljama, namijenjenih za prodaju na tržištima zemalja članica EU.

Odluka o uključivanju tijela na listu donesena je u oktobru 2011. godine, a na inicijalnu listu čekalo se dvije godine. Za uključenje su aplicirala 73 tijela, a “OK” je jedino certifikacijsko tijelo na Balkanu koje je dobilo ovo ovlaštenje.

Inače, kompanija "OK” je osnovana 2003. godine u sklopu Sida projekta "Razvoj organske poljoprivrede u BiH”, s ciljem da se razvije bosanskohercegovački certifikacijski program koji bi bio prilagođen lokalnim uslovima, ali međunarodno priznat i akreditiran.

Od osnivanja do danas, više od 350 fizičkih i pravnih lica, većinom izvozno orijentiranih, prošlo je kroz program certifikacije sa Organskom kontrolom.

Aktivnosti proširenja opsega akreditacije"OK” i uključenja na EU listu podržao je projekt USAID- Sida FARMA, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: