biznis
14

Kompanija Lego u Njemačkoj kažnjena sa 130.000 eura zbog manipulacije cijenama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka savezna regulatorna agencija za zaštitu konkurencije kaznila je dansku kompaniju za proizvodnju igračaka Lego zbog manipulacije cijenama u Njemačkoj i neusklađenosti sa zakonima o konkurenciji. Kazna iznosi 130.000 eura.

Lego grupacija je prihvatila odluku regulatorne agencije, te su naglasili da će sarađivati u toku cijelog postupka i istrage. Kazna je izrečena jer kompanija Lego u njemačkim podružnicama nije dozvolila prodaju igračaka po sniženim cijenama.

U obrazloženju kazne navodi se da je određenim radnjama prijećeno da će im biti smanjene nove isporuke igračaka ukoliko ih budu prodavali po nižim cijenama. Lego navodno ima jasno određene liste i cijene ispod kojih se igračke ne smiju prodavati.

Istraga je pokrenuta na osnovu nalaza interne istrage u kompaniji, kada su ustanovljene određene neregularnosti.

S obzirom na to da je riječ o dešavanjima od prije dvije godine, određeni zaposlenici koje se sumnjiči za malverzacije su već sankcionisani.

Lego je trenutno najveći i najpopularniji proizvođač igračaka na svijetu, nakon što su prestigli američku kompaniju Mattel te firmu Hasbro koja se između ostalog bavi proizvodnjom društvene igre Monopol.