biznis
0

Kompanija Jafara dobila dozvole za proizvodnju vode i gaziranih sokova u Libiji

FENA
Kompanija Jafara Co. Food Industry, članica grupacije Mims, dobila je dozvole za proizvodnju gazirane i negazirane vode i gaziranih sokova u Libiji, te je počela montažu za instaliranje tzv. PET linije.

Riječ je o savremenoj PET liniji, koja ima kapacitet proizvodnje vode i karboniziranih sokova 12.000 litara na sat i mogućnost četiri vrste pakiranja, od 0,33, 1, 1,5 i 2 litra.

Kako se ističe u saopćenju iz Mims-a, montažu, koja će trajati tri mjeseca, provest će stručnjaci iz Bosne i Hercegovine u saradnji s talijanskim kolegama. Ukupna vrijednost investicije je oko tri miliona eura.

Prema riječima direktora Jafare Zlatka Sejmenovića, u instaliranje nove PET linije krenulo se nakon uspješnog puštanja u pogon nove tetrapak linije za proizvodnju soka u pakiranju od 0,2 litra, u sedam okusa.

Pored montaže PET linije u završnoj je fazi i rekonstrukcija, te puštanje u rad linije za sokove u limenci, kapaciteta 25.000 komada na sat.

Kako bi svi instalirani kapaciteti normalno funkcionirali, ističe Sejmenović, Jafara paralelno s procesom instalacije radi i na iskopu novog bunara za vodu dubine 280 metara i kapaciteta 25 kubnih metara na sat, proširenju kapaciteta postrojenja za obradu vode Berkefild sa postojećih 25 na 40 kubnih metara vode na sat, kao i instaliranju dodatnog trafoa za električnu energiju.

"Jafara ima predispozicije za ostvarivanje liderske pozicije u segmentu proizvodnje hrane u Libiji. Ovakav uspijeh kompanije Jafara i Mims grupacije velikim je dijelom zasluga razumijevanja i podrške lokalnih institucija vlasti u Libiji", naglasio je Sejmenović, stoji u saopćenju Grupacije Mims.