Pad prometa od 90 posto
0

Kompanija IT Computers prijavila stečaj

Sarajevo-x.com
Bh. računarska kompanija IT Computers se prijavila za stečajni postupak nakon osam godina uspješnog rada. Promet ove kompanije je u nekoliko zadnjih mjeseci zabilježio pad od 90% posto, kako stoji u saopćenju za javnost ove informatičke kompanije.

'IT Computers, kompanija koja je već nekoliko godina bila vodeća kompanija u prodaji informatičke opreme u BiH, je kod nadležnog suda podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

S obzirom da je u dosadašnjem poslovanju stvorena moćna materijalna baza, sa stabilnim bilansom stanja, dobrim bonitetom i ugledom kod kupaca, dobavljača i banaka, firma je zauzela lidersku poziciju na tržištu.

Utvrđena je i planska orijentacija, te se od protekle godine ušlo u fazu umjerenog i kontrolisanog rasta, a što bi učvrstilo i lidersku poziciju.

Međutim, u 2009.g. su sistemski okviri za poslovanje kompanije postali izuzetno nepovoljni. Stoga je napravljen i 'Program mjera i akcija na poboljšanju poslovanja-sanacioni program', kako bi se utvrdile unutrašnje rezerve u poslovanju, te mjerama interne ekonomije te rezerve aktivirale.

Nakon izvršene stabilizacije poslovanja, počela je intenzivno da djeluje recesija na poslovanje kompanije, sa svim svojim negativnim posljedicama. Povećanje nezaposlenosti i pad kupovne moći stanovništva, kriza u bankarskom sistemu, smanjen obim potrošačkih kredita doveli su do pada obima prodaje i do 90%.

Sve preduzete mjere na smanjenju troškova i prilagođavanje smanjenom plasmanu proizvoda na tržištu nisu imale efekta. Zbog toga se ušlo u u zonu poslovanja sa negativnim rezultatima, što je dovelo do poslovanja pod nemogućim uslovima i pritiscima, a sve u jednom poslovnom ambijentu, koji nije na adekvatan način podstican od strane vlasti u BiH i u kojem je postojala ravnodušnost prema problemima privrednika.

Iz navedenih razloga, poslovodstvo firme se odlučilo na pokretanje stečajnog postupka', zaključeno je u saopćenju za javnost IT computersa.