biznis
0

Kompanija Cisco Systems otvorila ured u Sarajevu

FENA
Cisco Systems, vodeća svjetska kompanija za internet umrežavanje, danas je otvorila ured u Sarajevu.

Tim sastavljen od četiri čovjeka, kako je istaknuo danas menadžer za BiH Haris Pinjo, nastojat će da zajedno s lokalnim Ciscovim partnerima pomogne vladama, telekom kompanijama i biznisima da postanu konkurentniji i produktivniji korištenjem najmodernije komunikacijske tehnologije.

-Mi iz Cisco Systems Internetworking Sarajevo želimo da stalnom edukacijom, razvojem i jačanjem informacionog tržišta u BiH budemo dio pozitivnih procesa koji će dati svoj doprinos porastu standarda građana, kazao je Pinjo.

Kako je istaknuo, zahvaljujući standardiziranom znanju koje pružaju Cisco akademije u oko 100 država, više od 1.500 polaznika iz BiH dobilo je šansu za lakše zaposlenje, a firme u BiH dobile uposlenike sa svjetski priznatim certifikatima, dok je država dobila podršku u nastojanjima da uvede informacione tehnologije u mnoge ustanove i institucije i izgradi kvalitetnu infrastrukturu za informacijsko društvo budućnosti.

U BiH ima desetine firmi koje koriste opremu Ciscoa, s obzirom na to da je ova kompanija na tržište BiH počela ulaziti još 1996. godine, a cilj joj je da njeni kupci opreme uz telekom operatere postanu i banke, elektroprivrede, te željeznice.

Prema riječima potpredsjednika Ciscoa za centralnu i istočnu Evropu Kaana Terzioglua Cisco u BiH želi staviti tehnologiju u funkciju omogućavanja bitnih inicijativa kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Kako je najavljeno, Cisco planira 27. i 28. novembra u Sarajevu organizirati konferenciju o mrežnim tehnologijama - Cisco Expo , a nakon Nove godine otpočet će besplatnu digitalizaciju svih škola u Srebrenici kako bi mladima, kao što ističe Panjeta, omogućio besplatan pristup Internetu i «otvorio im prozor u svijet»..

Kompanija Cisco od 1984. pa do danas registrirala je više od 2.000 patenata, a godišnje troši više od tri milijarde američkih dolara na aktivnosti istraživanja i razvoja. Trenutno ima oko 50 hiljada uposlenika i postala je sinonim za Internet.