PKKS
0

Komora nudi pomoć za ublažavanje posljedica krize

FENA
Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo danas je ponovno pozvao organe vlasti da u saradnji s privredom počnu brže implementirati već donesene programe za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize te prihvate prijedloge mjera koje je usvojila Skupština Komore.

U tim prijedlozima, kako je istaknuo Grebo, nalazi se osam mjera iz nadležnosti Kantona Sarajevo, šest iz nadležnosti FBiH, a 14 iz nadležnosti organa BiH.

  • Nažalost, sva naša strahovanja su se ostvarila i već je evidentan žestoki udar svjetske ekonomske krize na privredu BiH. Izvoz iz FBiH u januaru je manji u odnosu na isti mjesec 2008. za 20,3 posto, industrijska proizvodnja je manja za 19,2 posto u odnosu na prosječnu proizvodnju iz 2008. , a u Kantonu Sarajevo za 8,1 posto, dok se broj nezaposlenih sa 61.305 u oktobru 2008. popeo se na 63.306 u januaru 2009. Dakle, to potvrđuju statistički podaci i sve industrijske grane su u padu, osim prehrane - kazao je Grebo.

Predsjednik PKKS-a je, također, upozorio predsjedavajućeg Vijeća ministara na neophodnost donošenja paketa mjera za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize, ističući da on čak ni danas, kada je evidentno prisustvo krize, izjavljuje da krize u privredi BiH nema ili da je sasvim zanemarujuća.

Predsjednik Skupštine PKKS-a Muhamed Šaćiragić, nakon nekidašnjeg protesta Komore prema Parlamentu FBiH, danas je ponovno pozvao Parlament da stavi van snage primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima ili da ga u što kraćem roku zajedno s predstavnicima privrede dopuni pa čak i donese novi zakon koji će biti usklađen s interesima privrede i direktivama EU.

On je naveo da u tom zakonu nisu ispoštovane propisane procedure i odredbe Zakona o privrednim komorama u FBiH te da ga je nemoguće implementirati.

Ukoliko nadležni organi ne private te prijedloge, kako je kazao, Skupština Komore će pokrenuti inicijativu za mobiliziranje preduzeća, odnosno poreznih obveznika da poduzmu mjere zaštite interesa privrede, sve do nivoa građanske neposlušnosti.

Šaćiragić je dodao da je Zakon o privrednim društvima FBiH značajan za privredu kao i ustav za državu i da mu nije jasno kako nije prihvaćen nijedan od 30 amandmana koje je uputio poslovni sektor na taj zakon.