{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komisija EU kritikuje evropske banke

F
20.7.2006. u 12:52
0
0
Komisija EU kritikuje evropske banke
0
Komisija EU kritikuje evropske banke
Evropske banke ne opslužuju dobro klijente, izjavila je komesar Evropske unije za konkurenciju Neli Kroes, upozorivši da je spremna da preduzme mere protiv provajdera kreditnih i platnih kartica koji ostvaruju "abnormalno visoke" profite.
Zvaničnici Evropske komisije utvrdili su da se banke, u cjelini gledano, drže svojih nacionalnih tržišta i da izvlače koristi od odanih klijenata koji kod iste banke imaju račun u prosjeku oko deset godina. To se dijelom može pripisati visokim troškovima prelaska u drugu banku.

Komisija vjeruje da bi obaranje nacionalnih barijera na tržištu finansijskih usluga stimuliralo ekonomski rast i doprinijelo otvaranju više radnih mjesta u EU i većoj profitabilnosti banaka, prenose agencije.

"Ovaj nizak nivo pokretljivosti klijenata je zabrinjavajući," izjavila je Kroes, objasnivši da to znači da evropski klijenti ne vrše pritisak na banke da budu konkurentnije i pruže im bolje usluge i veće vrijednosti za novac. Postoji i rizik da ih banke iskoriste, navela je Kroes.

Prema izvještaju Komisije, od svih banaka u EU, banke u Irskoj, Španiji i Finskoj ostvaruju najveći profit prije plaćanja poreza, čineći više od 40 posto ukupnog prihoda banaka od poslova sa stanovništvom u EU, dok su na drugom kraju ljestvice austrijske banke s 11 posto i banke u Njemačkoj sa 17 posto.

Kroes je pozvala banke da joj objasne šta nije u redu, obećavši da će te informacije biti strogo povjerljive, ali ih je ujedno upozorila da moraju da preispitaju poslovnu politiku i poboljšaju način rada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: