|

Koje zemlje imaju najveće rezerve crnog zlata?

Koje zemlje imaju najveće rezerve crnog zlata?
0
S
Sarajevo-x.com
9.1.2011. u 18:20
26
komentara
0

dijeljenja
Koje zemlje imaju najveće rezerve crnog zlata?
Nafta ili crno zlato, kako je odmilja zovu danas spada u red najvećih prirodnih bogatstava, a za zemlje koje posjeduju rezerve predstavlja put do novca i moći. S druge strane nekima od njih predstavlja velike probleme koji za posljedicu imaju stalnu napetost i sukobe. Pogledajte listu deset zemalja koje posjeduju najviše naftnih rezervi na svijetu, prema British Petroleuma.
Na vrhu liste se, bez ikakvih iznenađenja, našla Saudijska Arabija, koja na svom teritoriju posjeduje 19,8 posto, odnosno gotovo petinu svih svjetskih rezervi. Na Bliskom istoku se nalazi 56,6 posto ukupnih rezervi nafte.

Među zemlje sa Bliskog istoka, u prvih pet, ubacila se Venezuela sa 12,9 posto svjetskih rezervi. Venezuela dominira u Južnoj Americi, koja posjeduju 14,9 posto nafte, daleko ispred drugoplasiranog Brazila sa jedan posto udjela.

Na trećem mjestu nalazi se Iran sa 10,3 posto svjetskih rezervi crnog zlata. Slijedi ga Irak na četvrtom mjestu sa 8,6 posto rezervi. Međutim, prema posljednjim prognozama od prošlog oktobra Irak ima 143,1 milijardu barela nafte, što je više od 114 milijardi barela, kako se prethodno mislilo. Ukoliko su prognoze tačne, Irak bi na listi pretekao svoje susjede.

Iako je površinom daleko manji od svojih susjeda, Kuvajt zauzima visoko mjesto na listi sa 7,6 posto svjetskih rezervi, koje se kriju ispod njegovog teritorija.

Na šestom mjestu se nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati sa 7,3 posto svjetskih rezervi. Mjesto iza drži Rusija sa 5,6 posto rezervi. Evropa i Evroazija zajedno imaju 10,3 posto nafte.

Na vrhu liste afričkih zemalja nalazi se Libija sa 3,3 posto učešća u ukupnim svjetskim rezervama. Afrika posjeduje 9,6 posto zaliha nafte.

Kazahstan zauzima deveto mjesto sa tri posto, dok je na posljednjem mjestu Nigerija sa 2,8 posto ukupnih rezervi nafte.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...