Brojni noviteti
882

Koje su nove procedure prilikom letenja s Turkish Airlinesom

R. D.
Turska nacionalna aviokompanija Turkish Airlines objavila je koje procedure će biti provedene prema novim regulativama usvojenim zbog pandemije koronavirusa.

Nakon svakog leta cijela kabina aviona će biti dezinficirana (tj. prskana tekućinom koja je transformirana u paru) ili obrisana primjenom odgovarajućih dezinfekcijskih sredstava.

Osim toga:

  1. Svi putnici su obavezni da nose masku na licu koja prekriva usta i nos od trenutka dolaska na aerodrom te tokom čitavog putovanja.

  2. Putnici koji ne mogu dugotrajno nositi masku zbog zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, disajnih tegoba, astme, autizma itd., mogu putovati sa zaštitnim vizirom za lice, pod uslovom da prikažu svoj medicinski nalaz. Ovi putnici moraju sami nabaviti svoj zaštitni vizir.

  3. Maske ne trebaju nositi bebe (0 – 2 godine starosti) zbog mogućnosti gušenja. Maske odgovarajuće veličine trebaju nositi djeca (2-12 godina starosti).

Važno je znati i da kod check ina:

  1. Svi putnici moraju na aerodromu biti 3 sata prije leta.

  2. Check-in se zatvara sat vremena prije leta.

  3. Svi putnici su obavezni da imaju putničko zdravstveno osiguranje.

  4. Putnicima nije dozvoljeno unošenje kabinskog prtljaga u kabinu. Kabinska prtljaga se može prevoziti u kargo odjelu aviona. Pravo na kabinsku prtljagu će se ostvariti dodavanjem +8 kg na kilažu koju putnik ima pravo po aviokarti (ako putnik ima pravo na 30 kg prtljaga, sada će to biti 38 kg, s tim da jedan komad prtljaga ne smije biti teži od 32kg).

  5. Lični predmeti koji su dozvoljeni u kabinu su ograničeni na laptope, torbe, aktovke, torbice, vrećice s novcem, dječije predmete ne veće od 40cm30cm15cm u dimenzijama i četiri (4) kg težine.

Kod ukrcavanja u avion:

  1. Svi putnici će prolaziti zdravstvenu kontrolu (mjerenje temperature) prije ukrcavanja u avion.

  2. Ukrcavanje u avion će se vršiti tako što će se putnici prozivati jedan po jedan po brojevima sjedišta, počevši sa brojevima sjedišta od nazad prema naprijed.

  3. Putnici će dobiti "higijenski set" koji će sadržavati "masku, dezinfekcijsko sredstvo i antiseptičke maramice - ovisno o dužini putovanja”.

  1. Turkish Airlines će u kabini imati "Stručnjaka za higijenu". Stručnjaci za higijenu bit će odgovorni za sve higijenske standarde u kabini aviona.

Kod iskrcavanja:

  1. Pri iskrcavanju iz aviona putnici će se prozivati prema brojevima sjedišta i iskrcavati sprijeda prema nazad.

  2. Po slijetanju aviona na Istanbul Aerodrom, prije pasoške kontrole putnici će prolaziti zdravstvenu kontrolu. Samo oni koji budu sumnjivog zdravstvenog stanja će se testirati na Covid-19 (PCR test) koji neći ići na trošak putnika nego na trošak Republike Turske.

Prilikom preuzimanja prtljage:

  1. Prtljag putnika u prvih 10 redova sjedišta će biti označen kao "prioritetni prtljag", tako da se prilikom preuzimanja prtljage izbjegne gužva i vodi računa o socijalnoj distanci.

Turkish Airlines CIP Logune će u prvoj fazi oporavka letova biti zatvoren za sve putnike.